plastiko mpoukali
Δεν ακριβαίνει το εμφιαλωμένο νερό που πωλείται σε πλαστική συσκευασία, λόγω του τέλους ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ

Με αφορμή την επιβολή του τέλους ανακύκλωσης, ύψους 8 λεπτών, από 1ης Ιουνίου 2022 στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ακριβύνει κατά δέκα λεπτά η τιμή του εμφιαλωμένου νερού από 1ης Ιουνίου 2022».

«Αφενός», όπως εξήγησε, «γιατί η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκεται σε καθεστώς διατίμησης. Αφετέρου, γιατί όλα τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται σήμερα στην αγορά, δεν περιέχουν στην ετικέτα τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), άρα δεν επιβάλλεται το τέλος ανακύκλωσης σε αυτά».

Η απόφαση για τον φόρο στα πλαστικά

Υπενθυμίζεται ότι σε απόφασή της η ΑΑΔΕ ανέφερε τα εξής:

Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά.

Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α. 1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ.

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Οι εισπράξεις του τέλους ανακύκλωσης, εισάγονται στον Αριθμό Λογαριασμού Εσόδου «Α.Λ.Ε. 1110903003».

Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται δήλωση απόδοσης του τέλους στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν άμεσα

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Αίγιο: 16χρονος μαθητής ξυλοκόπησε συνομήλικό του έξω από σχολείο – Συνελήφθη και η μητέρα του
Εκτός από τον ανήλικο δράστη, συνελήφθη και η μητέρα του για παραμέληση ανηλίκου.
Αίγιο: 16χρονος μαθητής ξυλοκόπησε συνομήλικό του έξω από σχολείο – Συνελήφθη και η μητέρα του
νεκρός σε οικοδομή
Νεκρός σε οικοδομή στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε ο 25χρονος που αγνοούνταν στο Μαρούσι
Η τραγική αυτή είδηση προκαλεί θλίψη στην τοπική κοινωνία και υπενθυμίζει τη σημασία της γρήγορης κινητοποίησης σε περιπτώσεις αγνοούμενων προσώπων.
Νεκρός σε οικοδομή στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε ο 25χρονος που αγνοούνταν στο Μαρούσι
porneia
Σοκ από ντοκιμαντέρ για την Αγία Νάπα: Καταγγελίες για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών
Αυτεπάγγελτη έρευνα από Αστυνομία και Εισαγγελία μετά τις αποκαλύψεις του Channel 4 – Μαρτυρίες για βία, εκβιασμούς και διεθνή κυκλώματα
Σοκ από ντοκιμαντέρ για την Αγία Νάπα: Καταγγελίες για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών