akinita spiti
Kindel Media / Pexels
«Κομπίνες» με «φουσκωμένα» ενοίκια – Ποιοι να περιμένουν έλεγχο

Στο «μάτι» της ΑΑΔΕ έχουν μπει τόσο πλασματικές δηλώσεις «κουρεμένων» ενοικίων για την είσπραξη υψηλότερων κρατικών αποζημιώσεων, πολλαπλές δηλώσεις Covid στις οποίες δεν ταυτοποιούνται αλλά και περιπτώσεις με λάθη και παραλείψεις, με ειδική ομάδα να διεξάγει ελέγχους.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται κυρίως όσοι «φούσκωσαν» αδικαιολόγητα το ποσό του ενοικίου εν μέσω πανδημίας με στόχο να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.

Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιχειρούν ολοκληρώσουν τον έλεγχοι των δηλώσεων Covid που εμφανίζουν λάθη και παραλείψεις προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο περίμενε.

Ποιους θα ελέγξει η ΑΑΔΕ

Ειδικότερα οι έλεγχοι αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

•    Αυξήσεις έως και διπλασιασμό μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας για την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης.

•    Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

•    Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

•    Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

•    Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

1ον. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

2ον. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molivi221020181221.jpg
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αποφάσεις για άδειες, τοποθετήσεις και συνάφειες μεταπτυχιακών
Ολόκληρη η ανακοίνωση των αιρετών της ΔΑΚΕ με όλες τις εγκρίσεις, τις απορρίψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αποφάσεις για άδειες, τοποθετήσεις και συνάφειες μεταπτυχιακών
Νίκος Ανδρουλάκης
«Λάθος του λογιστή μου»: Η απάντηση Ανδρουλάκη για το «χαμένο» 1 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες
Νίκος Ανδρουλάκης για Πόθεν Έσχες: «Τυπική παράλειψη, ο λογιστής μου δεν συμπεριέλαβε καταθέσεις στο εξωτερικό»
«Λάθος του λογιστή μου»: Η απάντηση Ανδρουλάκη για το «χαμένο» 1 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Σε λειτουργία οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στην Κεντρική Μακεδονία
Πανελλαδικές 2026: Τηλέφωνα ψυχολογικής υποστήριξης για μαθητές και γονείς στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Πανελλαδικές 2026: Σε λειτουργία οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στην Κεντρική Μακεδονία
παμπελ
Διήμερο Φεστιβάλ για την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου στις 14 και 15 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Βραβεύσεις Erasmus+ και καινοτόμα σχολικά σχέδια δράσης σε μια μεγάλη διοργάνωση στην Πάτρα
Διήμερο Φεστιβάλ για την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου στις 14 και 15 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο