akinita spiti
Kindel Media / Pexels
«Κομπίνες» με «φουσκωμένα» ενοίκια – Ποιοι να περιμένουν έλεγχο

Στο «μάτι» της ΑΑΔΕ έχουν μπει τόσο πλασματικές δηλώσεις «κουρεμένων» ενοικίων για την είσπραξη υψηλότερων κρατικών αποζημιώσεων, πολλαπλές δηλώσεις Covid στις οποίες δεν ταυτοποιούνται αλλά και περιπτώσεις με λάθη και παραλείψεις, με ειδική ομάδα να διεξάγει ελέγχους.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται κυρίως όσοι «φούσκωσαν» αδικαιολόγητα το ποσό του ενοικίου εν μέσω πανδημίας με στόχο να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.

Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιχειρούν ολοκληρώσουν τον έλεγχοι των δηλώσεων Covid που εμφανίζουν λάθη και παραλείψεις προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο περίμενε.

Ποιους θα ελέγξει η ΑΑΔΕ

Ειδικότερα οι έλεγχοι αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

•    Αυξήσεις έως και διπλασιασμό μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας για την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης.

•    Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

•    Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

•    Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

•    Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

1ον. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

2ον. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12
Πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «μη κρατικά...
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12
eksetaseis.jpeg
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός για τις εξετάσεις του Μαΐου 2024
Για υποψήφιους και για γονείς - Το ΚΠΓ είναι ένα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα καθώς και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός για τις εξετάσεις του Μαΐου 2024
ypaith
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν αύριο Παρασκευή οι εγγραφές μαθητών σε νηπιαγωγεία και Α' Δημοτικού
Αναλυτικά τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής 
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινούν αύριο Παρασκευή οι εγγραφές μαθητών σε νηπιαγωγεία και Α' Δημοτικού