magiorkinis
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Πότε μπορείς να κολλήσεις από σεντόνια και πετσέτες - Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν και η προστασία που τους παρέχει - Τι είπε για τον κορονοϊό

Για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ευλογιά των πιθήκων που ανησυχεί τους πολίτες ολοένα και περισσότερο καθώς βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα που καταγράφονται παγκοσμίως, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο τρόπος μετάδοσης

Τα εξανθήματα είναι βασικός τρόπος μετάδοσης είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.

Πότε μπορείς να κολλήσεις από σεντόνια και πετσέτες

Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα».

Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν – Η προστασία που τους παρέχει

Αναφερόμενος στα εμβόλιο ξεκαθάρισε ότι αυτά θα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα: «Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50% και σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Προστατευμένες οι ευπαθείς ομάδες

Πάντως, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.

«Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.

Κορονοϊός: «Δεν βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό»

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πλήρης αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, αλλά οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. «Οι χώρες που είναι τώρα στο φθινόπωρο πάνε καλά», είπε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει επικαιροποιηθεί το εμβόλιο, απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «δε βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Από ποια ώρα θα βρέχει σήμερα Τετάρτη στην Αττική

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 7/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Kakokaiρια
Κόκκινος συναγερμός για σφοδρές καταιγίδες – Έρχονται χαλάζι και άνεμοι έως 9 μποφόρ
Η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτο δελτίο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ηπειρο, Ιόνιο, Μακεδονία και Πελοπόννησο – Προσοχή στις επόμενες ώρες
Κόκκινος συναγερμός για σφοδρές καταιγίδες – Έρχονται χαλάζι και άνεμοι έως 9 μποφόρ
Ανδρέας Λοβέρδος
«Καρφιά» Λοβέρδου για Καρυστιανού: «Απευθύνεται στον χώρο των ψεκασμένων»
«Το κόμμα Καρυστιανού επηρεάζει και το μελλοντικό κόμμα Τσίπρα – Αντιδρούν όσοι απειλούνται», δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος
«Καρφιά» Λοβέρδου για Καρυστιανού: «Απευθύνεται στον χώρο των ψεκασμένων»
Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα
Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα
Ανακαινίσεις, νέες κατοικίες και χρηματοδοτήσεις σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πώς θα επωφεληθούν
Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα
Κωστής Χατζηδάκης, Τσιάρας
LIVE: Ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες - Τα νέα μέτρα στήριξης
Αγροτικό «πακέτο» ανάσα με φόντο τα αγροτικά μπλόκα: Ρεύμα στα 8 λεπτά και αφορολόγητο πετρέλαιο – Το «Plan B» με τα πρόστιμα
LIVE: Ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες - Τα νέα μέτρα στήριξης