Ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών σπέρνουν ανησυχία. Τι λέει η Αθηνά Λινού
«Είναι πολύ παράξενο αυτό που συμβαίνει. Κι εγώ ανησυχώ» αποκαλύπτει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και για την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι αιφνίδιοι θάνατοι σε παιδιά στη χώρα μας, μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Υπάρχει μια ανησυχία και θα παρότρυνα τους ανθρώπους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις μάσκες, παρά το ότι δεν είναι υποχρεωτικές» τόνισε.

Αναφερόμενη στους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά στη χώρα μας, η κ. Λινού είπε ότι «αιφνίδιος θάνατος μετά από πυρετικό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ίσως σε μια άλλη περίοδο τρεις αιφνίδιοι θάνατοι σε παιδιά να μη μας τρομοκρατούσαν. Τώρα με τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα όλο αυτό είναι ανησυχητικό αλλά κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά γίνεται και αν είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου ή όχι».

Οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών και νέων που ανησυχούν

Μυστήριο καλύπτει τον αναπάντεχο νέο θάνατο του 18χρονου Νίκου Κουτουνίδη, ο οποίος «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή χθες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός βρισκόταν στο σπίτι του και ένιωσε αρχικά αδιαθεσία και στη συνέχεια κατέρρευσε ξαφνικά μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και συνέχεια εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε.

Οι θάνατοι των δυο παιδιών

 

Δύο ανεξήγητοι θάνατοι μικρών παιδιών, που συνέβησαν λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα, σπέρνουν έντονη ανησυχία σε όλη τη χώρα.

Το ένα παιδί ήταν κοριτσάκι 3 χρονών, το άλλο, αγοράκι 7 χρονών.

Η σύνδεση των θανάτων με την μάστιγα της εποχής, τον κορονοϊό, δεν έχει αποδειχτεί ή δεν επιχειρήθηκε, καθώς οι απόψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σκιαγραφούν κάποιο είδος καλπάζουσας λοίμωξης με άγνωστη αφόρμηση. 

Η διασπορά ενός ιού, αναρωτιέται σε αναλυτικό του δημοσίευμα ο Στέφανος Κρίκκης στο in.gr, άνοιξε κάποιον αόρατο ασκό του Αιόλου απ΄ όπου ξεπήδησαν άλλοι ιοί, άλλοι μικροβιακοί μολυσματικοί οργανισμοί με ικανότητα να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές σε μόλις λίγες ώρες;

Μπορεί να είναι πειστική η εξήγηση ότι η συχνή του έκθεση σε αντιβιοτικά τον μεταστοιχείωσε σε έναν ανθεκτικότερο οργανισμό ο οποίος προσπέρασε τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου, διαβάζοντας τους κώδικες της ανοσιακής του προστασίας, καθιστώντας τον ευάλωτο στα χιλιάδες μέλη του βακτηριακού βασιλείου;

Ποια είναι η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίστηκε σε 16 χώρες της ΕΕ, προσβάλλοντας τον οργανισμό μικρών παιδιών χωρίς να αφήνει ενδείξεις ιχνηλάτησης των καταβολών της; Και γιατί αυτός ο μύκητας, o Candida auris, εποικεί ξαφνικά τα νοσοκομεία, απρόσβλητος από φάρμακα και δολοφονικός απέναντι σε όποιον προσβάλλει; 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα τρία ύποπτα περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα.

Εγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα συμπτώματα
Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. 

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».

Οταν κατά τον κλινικό έλεγχο κάποιο παιδί εμφανίζει υψηλές τρανσαμινάσες (ηπατικά ένζυμα), τότε οι κλινικοί γιατροί ακολουθούν το σχετικό πρωτόκολλο. Υποβάλλουν δηλαδή τον ανήλικο ασθενή σε μια σειρά εξετάσεις, αποκλείοντας έτσι κοινά αίτια (π.χ. ιούς ηπατίτιδας και λοιμώδη μονοπυρήνωση).

Παράλληλα, δείγμα αίματος ελέγχεται για αδενοϊούς, μετά τη διαπίστωση πως στη μεγάλη πλειονότητά τους τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία που διαγνώστηκαν με οξεία ηπατίτιδα βγήκαν θετικά.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αναζητούν την απάντηση στο νέο αυτό ιατρικό μυστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές φορές η αιτία της ηπατίτιδας δεν ανευρίσκεται. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα σπάνιες σε παιδιά. 

Το μικρό κορίτσι

Το τρίχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με ένα πρήξιμο στον αστράγαλο. Όσο περνούσαν όμως οι ώρες η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε.

Νοσηλεύτηκε 11 ημέρες στο νοσοκομείο και καθημερινά η υγεία της επιδεινώνονταν. Μέχρι που οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο για να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Εκεί το μικρό κορίτσι έσβησε μέσα σε δυο ώρες.

Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν διευκρινιστεί καθώς δεν υπήρχε ούτε διάγνωση κατά την νοσηλεία της.

Το αγοράκι

Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό.

«Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξανά έκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα», είπε ο πατέρας του.

Πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα.

«Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο».

«Με πυρετό και σε ημικωματώδη κατάσταση ήρθε το παιδί. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.

«Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός