Επενδυτές: Ξεπούλημα ομολόγων, μετοχών, κρυπτονομισμάτων- Εντείνονται οι φόβοι ύφεσης
Μαζικό ξεπούλημα σε ομόλογα, μετοχές, κρυπτονομίσματα- Γενική φυγή των επενδυτών από το ρίσκο

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν τα ομόλογα την Παρασκευή, με το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων να ανεβαίνει αισθητά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.

Οι επενδυτές τρέπονται σε γενική φύγη από το ρίσκο, καθώς βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αλλά και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης. Οι φόβοι συμπαρασύρουν και τα κρυπτονομίσματα. Κερδισμένο σε αυτό το περιβάλλον βγαίνει το αμερικανικό δολάριο. Σε σταθερή άνοδο και οι τιμές ενέργειας. 

Μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street που ήταν η πλέον επώδυνη για τον Dow Jones από το 2020 αλλά και έφερε πτώση 3,5% για τον S&P 500 και σχεδόν 5% για τον Nasdaq, τη σκυτάλη πήραν την Παρασκευή, οι επενδυτές σε Ασία και Ευρώπη. Ο Hang Seng έκανε βουτιά 3,8% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη είχε απώλειες άνω του 2% με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα.

Παράλληλα βαρύ ήταν το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσιάσεαπώλειες 1,3%. Πτώση της τάξης του 1,2% με 1,3% σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Πιο συγκρατημένες οι απώλειες σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Στην Αθήνα την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης με πτώση της τάξης του 2,6% προσγειώνεται στις 865 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες με τον δείκτη τους στο -4,8%. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι και στη σημερινή συνεδρίαση θα επικρατήσουν ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές βρίσκονται βεβαίως εν αναμονή και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σκαρφάλωσε την Παρασκευή στο 3,5%. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αυξάνεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,09%, ενώ του βρετανικού ενισχύεται στο 1,94%. Στις ΗΠΑ το 10ετές βλέπει σταθερά την απόδοσή του πάνω από το 3%. Σήμερα ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,08%.

Σφυροκόπημα και για τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin υποχωρεί περισσότερο από 8% στα 36.251,50 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της CoinDesk. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 36.000 δολάρια. Έντονο σφυροκόπημα δέχονται και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ether και το XRP. H CoinMarketCap υπολογίζει ότι το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν από την αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων περί τα 129 δισ. δολάρια. 

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο παραμένει βασιλιάς, με την τιμή του μπρεντ σήμερα να ενισχύεται 2,25% στα 113,4 δολάρια το βαρέλι. Στο ίδιο ποσοστό ενισχύεται και το αμερικανικό αργό, φτάνοντας στα 110,7 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός αν και παραδοσιακά λειτουργεί ως καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αναταραχής, εξασφαλίζει μικρά μόνο κέρδη, της τάξης του 0,4% στα 1.883 δολάρια η ουγκιά. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;