Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας με «οργή και θλίψη» μετά την προκλητική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον Ζακ Κωστόπουλο, αφού η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις καθώς άφησε στο απυρόβλητο τους τέσσερις αστυνομικούς.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες, 3 Μαΐου, στο κέντρο της Αθήνας για να τιμήσει τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, τη μέρα που το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στους δύο βασικούς κατηγορούμενους για τον θάνατό του.

Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε από την πλατεία στο Μοναστηράκι και κατέληξε στη διασταύρωση Πατησίων και Γλάδστωνος, στο σημείο όπου ο ακτιβιστής είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν το «οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει».

poreia-zak-kostopoulos-780x410.jpg

 

Οι ποινές


Η δίκη σε πρώτο βαθμό έριξε αυλαία με τους δικαστές να υιοθετούν την προκλητική εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει εντελώς τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη.

Ο Σπυρίδων Δημόπουλος (κοσμηματοπώλης) και ο Αθανάσιος Χορταριάς (μεσίτης) καταδιάστηκαν σε δέκα χρόνια κάθειρξης για θανατηφόρα σωματική βλάβη με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν.

Με την απόφαση ο μεν μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης που έχει συμπληρώσει τα 77 έτη θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.

Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή της 10ους κάθειρξης στους δύο επιχειρηματίες και έκρινε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες των οποίων η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση τόσο του σύννομου βίου, όσο και της ειλικρινούς μεταμέλειας και των μη ταπεινών αιτίων για την πράξη.

Στο μεταξύ, οι τέσσερις αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με πλειοψηφία 4 προς 3, ενώ μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας που ήταν της άποψης ότι πρέπει να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στο άκουσμα της απόφασης επικράτησε ένταση στο δικαστήριο. «Ντροπή», «αίσχος» και να «χαίρεστε τη Δικαιοσύνη» φώναξαν αλληλέγγυοι και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Παρούσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα που αποχώρησε επίσης, φωνάζοντας «Ντροπή σας! Αυτό είναι που βλέπαμε τόσο καιρό στο βίντεο;». 

Προκλητικός σε βάρος της ήταν ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος φώναξε «ζήτω» όταν ακούστηκε η απόφαση και απείλησε την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού λέγοντας: «Θα τα πούμε έξω».

Για «ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησιάς» κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την αθώωση αστυνομικών που εμπλέκονται στον βίαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Πατέρας Ζακ: «Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο»

Ένταση στη δίκη των έξι κατηγορούμενων για τον Ζακ Κωστόπουλο, με μέλη του ακροατηρίου να φωνάζουν «Δολοφόνοι», ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτηση της ως προς την απόφαση.  Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο», ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μη χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους δύο κατηγορούμενους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεσίτης να οδηγείται στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του ενώ ο κοσμηματοπώλης -λόγω ηλικίας- θα εκτίσει την ποινή του κατ/ οίκον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...