Πίεση
Εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών σε ηλικιωμένους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση στην καθημερινή κλινική πράξη

Η αρτηριακή υπέρταση και η νοητική δυσλειτουργία είναι δύο καταστάσεις που συναντώνται  πάρα πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό παγκοσμίως.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών αποτελεί βλάβη της αρτηριακής υπέρτασης και μπορεί να αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση σε έως και το 30% των ασθενών με υπέρταση.

Η ιατρική κοινότητα που αντιμετωπίζει ηλικιωμένους υπερτασικούς ασθενείς με νοητική δυσλειτουργία, πρέπει να διαθέτει μία απλή και εφικτή προσέγγιση για την γρήγορη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Μανιός (Αναπληρωτής Καθηγητής -Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Κωνσταντίνος Τσιούφης (Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ιπποκράτειο),  Γεώργιος Στεργίου (Καθηγητής, Γ΄ Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία),  Αθανάσιος Πρωτογέρου (Καθηγητής, Εργαστήριο και Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Νοσοκομείο Λαϊκό) συνοψίζουν τις προτάσεις της δημοσίευσης των Angelo Scuteri και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στo έγκριτo επιστημονικό περιοδικό Journal of Hypertension (Scuteri A et al. Routine assessment of cognitive function in older patients with hypertension seen by primary care physicians: why and how-a decision-making support from the working group on 'Hypertension and the Brain' of the European Society of Hypertension and from the European Geriatric Medicine Society. J Hypertens 2021)1.

Στη δημοσίευση αυτή, ειδικοί επιστήμονες από την Ομάδα Εργασίας «Αρτηριακή υπέρταση και Εγκέφαλος» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης καθώς και από την Ευρωπαϊκή Γηριατρική Εταιρεία κλήθηκαν να δώσουν συστάσεις που στοχεύουν να βοηθήσουν τον ιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να λάβει τις σωστές αποφάσεις για τον ηλικιωμένο ασθενή με υπέρταση και διαταραχή των νοητικών λειτουργιών. Συγκεκριμένα προτείνεται, σε υπερτασικά άτομα άνω των 65 ετών να πραγματοποιούνται σύντομα τεστ ελέγχου των νοητικών λειτουργιών (όπως το MMSE και το MoCA), με σκοπό την πρώιμη παραπομπή σε ειδικό.

Τα τεστ πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε έτος σε ασυμπτωματικά άτομα κάτω των 75 ετών και κάθε 6 μήνες σε άτομα με διαταραχές μνήμης ή άνω των 75 ετών. Η διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου δεν είναι απαραίτητη για την διάγνωση των νοητικών δυσλειτουργιών αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό άλλων αιτίων διαταραχής μνήμης.

Τέλος, προτείνεται πολύ καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έγκαιρη διάγνωση της αρτηριακής υπότασης (ορθοστατικής ή φαρμακευτικής) καθώς η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση και τα υποτασικά επεισόδια μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της νοητικής δυσλειτουργίας.

Συμπερασματικά, σε ηλικιωμένα υπερτασικά άτομα απαιτείται τακτική αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών με τη χρήση σύντομων τεστ και καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης τόσο για την έγκαιρη διάγνωση της νοητικής δυσλειτουργίας όσο και για την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Βιβλιογραφία

Scuteri A, Benetos A, Sierra C, Coca A, Chicherio C, Frisoni GB, Gasecki D, Hering D, Lovic D, Manios E, Petrovic M, Qiu C, Shenkin S, Tzourio C, Ungar A, Vicario A, Zaninelli A, Cunha PG.Routine assessment of cognitive function in older patients with hypertension seen by primary care physicians: why and how-a decision-making support from the working group on 'hypertension and the brain' of the European Society of Hypertension and from the European Geriatric Medicine Society. J Hypertens2021;39:90-100.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εμπ φυλακιο πυλη
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
Αντιδρούν οι φοιτητές για το φυλάκιο που τοποθετήθηκε δίπλα από την πύλη: "Λεφτά «δεν υπάρχουν» για τα αμφιθέατρά μας, για τα υλικά μας, λεφτά...
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021