epitafios pasxa
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία, και είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για τους Χριστιανούς.
Είναι η μέρα που κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωσή του το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας. 

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Σήμερα επίσης γιορτάζουν οι Νέαρχος, Νιάρχος, Νιάρχω.

Γεγονότα  της 22ας Απριλίου

1500 -Ο πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Βραζιλία και την ονομάζει «Γη του Αληθινού Σταυρού».

1827 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο. Εκφράζονται υπόνοιες για δολοφονική απόπειρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

1897 - Η Μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 γάλλοι στρατιώτες.

1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

1963 -Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) στο θέατρο Χατζηχρήστου στην Αθήνα. Πρώτος πρόεδρός της θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου ο μετέπειτα δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.

Γεννήσεις της 22ας Απριλίου

1724 - Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») (Θαν. 12/2/1804)

1937 - Τζακ Νίκολσον, αμερικανός ηθοποιός.

1943 - Λουίζ Γκλικ, αμερικανίδα ποιήτρια, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020.

Θάνατοι της 22ας Απριλίου

1616 - Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Γεν. 29/9/1547)

1894 - Κώστας Κρυστάλλης, έλληνας πεζογράφος και ποιητής. («Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης») (Γεν. 1868)

1954 - Ευγένιος Ευγενίδης, έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος. (Γεν. 22/12/1882)

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γεωπονικο
Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάδειξη της προπτυχιακής έρευνας στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η Διαδικτυακή Ημερίδα για την Ανάδειξη των Προπτυχιακών Ερευνητικών...

Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάδειξη της προπτυχιακής έρευνας στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS
Απαλάχια Όρη
Πού κρύβεται «θησαυρός» λιθίου για 500 δισ. smartphones και 130 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα Απαλάχια Όρη διαθέτουν τόσο πολύ λίθιο που μπορούν να κατασκευαστούν 500 δισ. κινητά τηλέφωνα
Πού κρύβεται «θησαυρός» λιθίου για 500 δισ. smartphones και 130 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Erasmus+: Το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω υποδέχθηκε τρεις εκπαιδευτικούς από σχολείο της Ισπανίας
Erasmus+: Το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω υποδέχθηκε τρεις εκπαιδευτικούς από σχολείο της Ισπανίας
Το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω υποδέχθηκε τρεις εκπαιδευτικούς από το δημόσιο σχολείο CEIP Fernando el Católico της Σαραγόσα (Ισπανία)
Erasmus+: Το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω υποδέχθηκε τρεις εκπαιδευτικούς από σχολείο της Ισπανίας