Ομάδες αίματος
Οι αόρατες διαφορές στο αίμα είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών προβλημάτων για κάποιους ανθρώπους, ενώ άλλοι είναι πιο επιρρεπείς

Το αίμα κατηγοριοποιείται στις ομάδες Α+, Α-, Β+, Β-, Ο-, Ο+, ΑΒ+ και ΑΒ-, όπως είναι γνωστό. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έδειξαν ότι οι ομάδες αίματος παίζουν σημαντικό ρόλο για την αξιολόγηση των κινδύνων για την εκδήλωση ορισμένων προβλημάτων υγείας, ειδικά εκείνων που αφορούν την καρδιά.

Για κάποιους ανθρώπους είναι μειωμένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σύγκριση με άλλους εξαιτίας αυτών των αόρατων διαφορών στο αίμα.

Οι ομάδες αίματος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ, συγκριτικά με εκείνους με Ο, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικά αυξημένος (ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι αυξημένος κατά 8% για τις ομάδες Α και Β μαζί, και 10% αυξημένος για καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη) η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τα επίπεδα πήξης του αίματος, σύμφωνα με την AHA.

Όσοι έλαβαν μέρος στην ίδια μελέτη, με ομάδες αίματος Α και Β, ήταν κατά 51% πιο πιθανό να εκδηλώσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και 47% πιο πιθανό να υποστούν πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για δύο σοβαρές διαταραχές της πήξης του αίματος που μπορούν μάλιστα να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένας λόγος που το ρίσκο είναι αυξημένο, σύμφωνα με τον αιματολόγο, Ντάγκλας Γκούγκενχαϊμ, ίσως έχει να κάνει με τη φλεγμονή στον οργανισμό ατόμων με ομάδες Α, Β ή ΑΒ. Οι πρωτεΐνες στις εν λόγω ομάδες μπορεί να προκαλούν σε μεγαλύτερο βαθμό «απόφραξη» ή «πάχυνση» των φλεβών και των αρτηριών, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών παθήσεων.

Ο Γκούγκενχαϊμ εκτιμά ότι ίσως αυτό να εξηγεί την ανέκδοτη (και ασαφή) μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης από Covid σε άτομα με ομάδα αίματος O, κάτι το οποίο ερευνάται. Τα σοβαρά περιστατικά Covid συχνά προκαλούν καρδιακά προβλήματα, θρομβώσεις και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Άλλες συνέπειες των ομάδων αίματος

Άτομα με ομάδα αίματος O αντιμετωπίζουν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και θρομβώσεων, αλλά μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην αιμορραγία και στις διαταραχές που σχετίζονται με αυτήν. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα μετά τη γέννα ενός παιδιού, σύμφωνα με μια μελέτη πάνω στην απώλεια αίματος μετά τον τοκετό, η οποία συμπέρανε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο.

Όσοι έχουν ομάδα Ο, είναι επίσης πιθανό να έχουν μια πιο δύσκολη πορεία αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό, εξαιτίας της αυξημένης απώλειας αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Critical Care.

Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ συγκριτικά με εκείνα που έχουν ομάδα Ο. Η γνωστική εξασθένηση έχει να κάνει μεταξύ άλλων με δυσκολίες στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή τη λήψη αποφάσεων.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας ανάλογα με την ομάδα αίματός μας;

Ενώ οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν πως οι ομάδες αίματος μπορούν να επηρεάσουν τον βαθμό που κάποιος κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις, υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία μας, όπως η διατροφή, η άσκηση ή ακόμη και τα επίπεδα ρύπανσης στα οποία εκτιθέμεθα.

Ο Γκούγκενχαϊμ λέει ότι για τους ασθενείς που φροντίζουν για την υγεία της καρδιάς τους, δεν έχει να προτείνει κάτι παραπάνω από μια σωστή διατροφή που να μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, ανεξαρτήτως από την ομάδα αίματος.

Πάντως, τονίζει ότι οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη φροντίδα των ασθενών, ανάλογα με την ομάδα άιματός τους. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες εξίσου, ένας ασθενής με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και ομάδα αίματος Α, μπορεί να επωφεληθεί παίρνοντας μία ασπιρίνη την ημέρα, κάτι που ίσως να μην είναι απαραίτητο στην αντίστοιχη περίπτωση ενός ατόμου με ομάδα αίματος Ο.

«Μια ισορροπημένη διατροφή που είναι υγιής για την καρδιά, είναι σε γενικές γραμμές αυτό που συστήνουν όλοι οι γιατροί, και θα έλεγα πως οι ομάδες αίματος δεν το αλλάζουν αυτό», είπε ο Γκούγκενχαϊμ.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο προστατευτικό όφελος που σε απαλλάσσει από τους κινδύνους, απλώς και μόνο επειδή κάποιος έχει ομάδα αίματος Ο», συμπλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα