Thumbnail
Καταγγελία για παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ – Εξηγήσεις ζητάνε πολιτικά κόμματα και η ΕΣΗΕΑ

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τίθεται το ρεπορτάζ δημοσιογραφικής ομάδας, σύμφωνα με το οποίο είχε τεθεί σε παρακολούθηση το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη το καλοκαίρι του 2020.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η παράνομη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, το κινητό του δημοσιογράφου παρακολουθείτο επί δυόμιση μήνες. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει ότι μέσω του λογισμικού Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό τηλέφωνό του από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα e-mail του.
Υπενθύμιση δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United αναφέρει ότι στη διάθεσή της έχει κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2020 (έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του κινητού του Θ. Κουκάκη με το Predator) η ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η απάντηση Οικονόμου και οι αντιδράσεις

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως αφορά σοβαρή καταγγελία που ορθώς ερευνάται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και επισημαίνοντας πως το λογισμικό που φέρεται να εγκαταστάθηκε στο κινητό του κ. Κουκάκη δεν χρησιμοποιείται από τις ελληνικές Αρχές και δεν συναλλάσσεται με τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά το ελληνικό Δημόσιο.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και η ΕΣΗΕΑ.

Η έρευνα που διέταξε η κ. Παπαγεωργακοπούλου ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα καλέσει άμεσα πρώτο μάρτυρα τον κ. Κουκάκη.

Τι σχολιάζει ο Θανάσης Κουκάκης μέσω twitter

Ο δημοσιογράφος σχολίασε μέσω Twitter σήμερα: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε σήμερα το «ξεκάθαρο» νομικό πλαίσιο που διέπει τις παρακολουθήσεις στη χώρα μας. Απάντησε πως οι αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις λαμβάνονται από την επόπτη Εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Αλλά όταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση στις 31/3/2022 τροποποίησε το μέχρι εκείνη τη στιγμή «ξεκάθαρο» νομικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ (ίσχυε για 27 χρόνια), που μου επέτρεπε να μάθω ότι παρακολουθούμαι, είπε πως απλά έγινε το «αυτονόητο». Τόνισε σχετικά: «Όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθείται είναι αυτονόητο ότι αυτό ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να πει “πείτε μου εάν με παρακολουθείτε”. Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής».

«Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την παρακολούθησή μου. Η ελληνική κυβέρνηση θα πληροφορηθεί θεσμικά τί είναι αυτονόητο και τί όχι. Προσβλέπω και στην αρωγή της ΕΣΗΕΑ, των διεθνών ενώσεων Τύπου και των πολιτικών κομμάτων για αυτό.» τονίζει ο Θανάσης Κουκάκης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS για Εκπαιδευτικούς - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Σπουδές στην επιστήμη της Δασολογίας
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Τη στήριξή της δηλώνει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
iky.jpg
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως την Δευτέρα 15/01/2024 και ώρα Ελλάδος 14.00
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό