meth-covid
Γώγος, Mαστοράκου, Τζουβελέκης απαντούν

Το γεγονός ότι το 45% των διασωληνωμένων με κορωνοϊό είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ερμήνευσαν μιλώντας στο thebest.gr ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος,  καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου και ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής -καθηγητής παθολογίας- πνευμονολογίας.

Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Γώγος, «o κόσμος ίσως έχει δίκιο να αναρωτιέται γιατί ακούει νούμερα, ποσοστιαία νούμερα και όχι απόλυτα. Αν δούμε κάπως στείρα το θέμα, παίρνουμε λάθος δεδομένα. Ζούμε με τον ιό και υπάρχουν απώλειες. Όμως βλέπουμε ότι παρά τη μικρή έξαρση το σύστημα υγείας αρχίζει να απελευθερώνεται. Θέλει προσοχή.  

Τα δεδομένα προστασίας από το εμβόλιο παραμένουν. Είναι σαφές ότι ο τριπλός εμβολιασμός προφυλάσσει και από την Όμικρον και από τη σοβαρή νόσηση και από το θάνατο. Πρόκειται για μία προφύλαξη που φτάνει το 60-80%. Από εκεί και πέρα, πλέον έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων με αποτέλεσμα ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσούν να φαίνεται μεγαλύτερος. Η μεταδικότητα του στελέχους Όμικρον 2 που αυτή τη στιγμή επικρατεί είναι πολύ μεγάλη. Επανανοσούν αυτοί που είχαν νοσήσει ενώ νοσούν και οι εμβολιαμένοι. Σε μεγάλο βαθμό οι ηλικίες των πλήρως εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, είναι μεγάλες. Είναι πάνω από 70 χρόνων και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ενώ έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η σύσταση και για τέταρτη δόση».

Από την πλευρά της η Άννα Μαστορικού εξηγεί: «Οι περισσότεροι τώρα είναι εμβολιασμένοι και άρα είναι λογικό να έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Επιπλέον οι εμβολιασμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι επιρρεπείς σε βαριά νόσο. Γι΄ αυτό και υπάρχει οδηγία να γίνει άμεσα τέταρτη δόση στους άνω των 60. Η διάρκεια της ανοσίας είτε από φυσική νόσηση είτε από το εμβόλιο είναι περίπου έξι μήνες. Το εμβόλιο προστατεύει όμως θα πρέπει για τις ευπαθείς ομάδες, κάθε εξάμηνο να γίνονται αναμνηστικές δόσεις».

Όπως εξηγεί ο Αργύρης Τζουβελέκης, «σε αυτό το ποσοστό του 45% υπάρχουν και εκείνοι που είναι διπλά εμβολιασμένοι. Πλήρως εμβολιασμένος ειδικά όταν μιλάμε για τους άνω των 60, είναι εκείνος που έχει κάνει τέσσερις δόσεις. Όταν κάποιος που είναι 85 χρονών έκανε την τρίτη δόση τον Οκτώβριο του 2021, δεν μπορεί  να θεωρηθεί τώρα πλήρως εμβολιασμένος. Δεν έχει προστασία. Πέρα από αυτό το 75% του πληθυσμού είναι τουλάχιστον διπλά εμβολιασμένο ενώ το 55% τριπλά εμβολιασμένο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το 75% έχεις πολύ περισσότερους εμβολιασμένους που μπορεί να νοσήσουν»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;