Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ
Τι είπε για τα κρούσματα κορονοϊού και τα χάπια ιωδίου η Αθηνά Λινού

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε για τον κορονοϊό αλλά και για τα χάπια ιωδίου που αγοράζουν οι πολίτες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τα χάπια ιωδίου που σπεύδουν οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών να προμηθευτούν, η Αθηνά Λινού τόνισε πως αυτά συσσωρεύονται στον θυροειδή αδένα, ο οποίος χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει και δεν επιτρέπουν σε ραδιενεργό ιώδιο να «καθίσει» στον αδένα και να προκαλέσει καρκίνο, και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουν οι πολίτες χάπια ιωδίου στην παρούσα φάση, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει επάρκεια στη χώρα.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι «εμένα αυτό που με ανησυχεί ως προς τον κορονοϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Έχει καταργηθεί η λειτουργικότητά του

Σε σχέση με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, δήλωσε πως γίνεται επειδή έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι.

Είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσεως, παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός παράμενει σημαντικός, τόνισε η ίδια.

Στην ερώτηση γιατί θα καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τα μέσα Απριλίου, η καθηγήτρια απάντησε πως αποτελεί πολιτική απόφαση γιατί φάνηκε πως δεν πείστηκε με το μέτρο αυτό η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πειθούς.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου, η καθηγήτρια είπε πως πιθανότατα η 4η δόση θα βοηθήσει περισσότερο, ωστόσο επειδή ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη νέα μορφή του ιού, «καλό θα ήταν για την ώρα να φοράμε μάσκα παντού και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους».

Επισήμανε πως εξακολουθεί η 3η δόση του εμβολίου να μας βοηθά να μη νοσηλευτούμε και στην περίπτωση που δούμε πως η δυνατότητα προστασίας αυτή μειώνεται, τότε θα προχωρήσουμε και στην 4η δόση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Στον αέρα» σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό – Αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Έως 210 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο: Ποιοι το δικαιούνται;

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

1ο ΓΕΛ Καλύμνου
Erasmus+: Η μοναδική εμπειρία των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου στην Καστεγιόν
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική διαδρομή ολοκλήρωσε το Νικηφόρειο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου, με δέκα μαθητές να ενσωματώνονται στη σχολική ζωή της Ισπανίας
Erasmus+: Η μοναδική εμπειρία των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου στην Καστεγιόν
πρωτοδικείο Αθηνών
Απόφαση–σταθμός: Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε πολίτες για καθυστερήσεις στις δίκες
Το Πρωτοδικείο Αθηνών «καταδικάζει» τις κρατικές δυσλειτουργίες και με απόφαση-πιλότο ανοίγει δρόμο για αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ σε πολίτες
Απόφαση–σταθμός: Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε πολίτες για καθυστερήσεις στις δίκες
διώξεις εκπαιδευτικών
Σύνταγμα: Ανοιχτή εκδήλωση στις 26/2 ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά
«Δεν μας λυγίζουν οι διώξεις» - Συζήτηση στην αίθουσα του ΤΕΕ για τις 2.500 πειθαρχικές διώξεις και την ποινικοποίηση της απεργίας
Σύνταγμα: Ανοιχτή εκδήλωση στις 26/2 ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά
αλκοόλ
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί
Πώς αντιλήφθηκαν οι γονείς του παιδιού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνελήφθη ο υπεύθυνος του καταστήματος
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί