Thumbnail
Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια- Οι δικαιούχοι

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021 στους δικαιούχους.

Ο στόχος του υπουργείου είναι να λάβουν το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται όσοι υπέβαλαν δήλωση COVID αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί –ακόμα- για την περίοδο αυτή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «το τελικό καταβαλλόμενο ποσό αποζημίωσης προσδιορίζεται κατόπιν συνυπολογισμού τυχόν ποσών προκαταβολής που είχαν ληφθεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021, καθώς και τυχόν ποσών αποζημίωσης που έχουν καταβληθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της καταβολής των εν λόγω αποζημιώσεων».

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ένας νέος γύρος πληρωμών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν:

- Ιδιοκτήτες ακινήτων - φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά πρόσωπα που έλαβαν το 60% του ενοικίου την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet

- «Ξεμπλοκαρισμένες» δηλώσεις COVID που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων: Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής: Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Πώς θα λάβετε την αποζημίωση 

Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021 καταβάλλεται αποζημίωση στους δικαιούχους, το ποσό της οποίας προσδιορίζεται ως εξής:

α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα:

i) 80% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και

ii) 60% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ του μη καταβληθέντος μηνιαίου μισθώματος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα