Πνευμονία από κορονοϊό: Ασθενείς αποκτούν άνοια μετά τη νοσηλεία
Πρωτοεμφανιζόμενη άνοια σε ασθενείς με πνευμονία από COVID-19

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases (με δείκτη απήχησης 3.8), η μελέτη ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επικεφαλής το νευρολόγο Adnan I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς έπειτα από πνευμονία από νόσο COVID-19 έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

30% μεγαλύτερη η πιθανότητα άνοιας στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία λόγω Covid-19

Για τη διενέργεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από νόσο COVID-19 από 110 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών αυτών, οι 312 ασθενείς διαγνώστηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την πνευμονία από COVID-19. Από την άλλη μεριά, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου COVID-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας συγκρίθηκε στις δύο ομάδες, έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό), και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,003). H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε σημαντική, ακόμα και όταν προσαρμόστηκαν δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών, όπως η εμφάνιση σηπτικού σοκ, η ανάγκη διασωλήνωσης ή μηχανικού αερισμού και η επιπλοκή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,004).

Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ήταν η αυξημένη ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το ιστορικό κατάθλιψης, εγκεφαλοπάθειας ή οργανικού ψυχοσυνδρόμου και η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο COVID-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία. Επομένως, θεράποντες ιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με COVID-19 αναλόγως των ενδείξεων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κασσελακης τζακρη
Η γκάφα της Τζάκρη για τους Φάμελλο και Χαρίτση που ήταν στον εξώστη στο Παλλάς: «Karma is a... beast»
Γκάφα από την Θεοδώρα Τζάκρη καθώς σχολίαζε την παρουσία Φάμελλου - Χαρίτση στον εξώστη του Παλλάς για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα
Η γκάφα της Τζάκρη για τους Φάμελλο και Χαρίτση που ήταν στον εξώστη στο Παλλάς: «Karma is a... beast»
καλορι
Έκρηξη αγανάκτησης για την έλλειψη θέρμανσης σε σχολείο της Χίου - Καυστήρας εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο
Ένα σχολείο στο κρύο - Η καθημερινότητα μαθητών στη Χίο
Έκρηξη αγανάκτησης για την έλλειψη θέρμανσης σε σχολείο της Χίου - Καυστήρας εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο
taksi
Αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα της Νέας Ιωνίας για την προτεινόμενη μετατροπή Γυμνασίου σε Πειραματικό
Στα άκρα η αντιπαράθεση για το μέλλον του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας
Αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα της Νέας Ιωνίας για την προτεινόμενη μετατροπή Γυμνασίου σε Πειραματικό