mixailidou-vouli
Menelaos Myrillas / SOOC
«Από την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος ενός παιδιού, όφειλαν να ψάξουν και να πάρουν και το άλλο», είπε η Δ. Μιχαηλίδου για τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη

Τις ευθύνες στις αρμόδιες αρχές, την εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καταλόγισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, για την υπόθεση του 7χρονου που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως από την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος ενός παιδιού και άρα η υποψία ότι υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού, οι υπηρεσίες όφειλαν να το ψάξουν και να το πάρουν από την βιολογική του οικογένεια.

Τόνισε πως «η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό έχουμε όλοι τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού, από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, «αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού».

«Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω», σημείωσε.

«Το υπουργείο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα. Η ευθύνη εμπίπτει στις υπηρεσίες των δήμων»

«Ένα υπουργείο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται σε μια πόλη, καθώς αυτή η ευθύνη εμπίπτει στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πιο ευάλωτο, εφόσον έχουν τα εργαλεία, την χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος», είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν νομοθετικά κενά που κλήθηκε το υπουργείο να διορθώσει καθώς μέχρι τον Νοέμβριο μπορούσε να δουλέψει σε βρεφονηπιακό σταθμό ακόμα και άτομο που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παιδεραστία ή για βιασμό.

«Είμαστε εδώ για να αναμορφώσουμε το σύστημα έτσι ώστε να προλάβουμε τέτοιου τύπου περιπτώσεις» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου. Αναφερόμενη στα μέχρι πρόσφατα κενά που υπήρχαν γύρω από την παιδική προστασία, είπε «ξέρετε ότι ως τον Νοέμβριο μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μπουν μέσα σε ιδρύματα και να μετρήσουν πόσα είναι τα παιδιά, άρα να δούμε αν έχει χαθεί κάποιο, γιατί δεν ήταν μέσα στο καθηκοντολόγιο του κοινωνικού συμβούλου να μετράει τα παιδιά στα ιδρύματα; Δεν ήταν σαφές μέσα στον νόμο μέχρι τον Νοέμβριο. Εμείς το αλλάξαμε, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του», όπως δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 6-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

astynomikos-irakleio
Αστυνομικός: «Γ@@μώ τα σπίτια σας βρωμιάρηδες, η πόλη είναι δική μας. Καρκίνος στα σπίτια σας»
Ο αστυνομικός ισχυρίζεται πως η ανάρτηση είναι προϊόν «χακαρίσματος»
Αστυνομικός: «Γ@@μώ τα σπίτια σας βρωμιάρηδες, η πόλη είναι δική μας. Καρκίνος στα σπίτια σας»
ξυλοδαρμοσ
Άγρια επίθεση από ανήλικους σε δύο 13χρονους: «Μας χτυπούσαν με σιδερογροθιές, με ξύλα και σίδερα στην πλάτη»
13χρονος μαθητής στην Κηφισιά έμεινε λιπόθυμος στο έδαφος για τουλάχιστον μισή ώρα μετά από επίθεση άλλων ανηλίκων ενώ στην Πάτρα 14χρονος...
Άγρια επίθεση από ανήλικους σε δύο 13χρονους: «Μας χτυπούσαν με σιδερογροθιές, με ξύλα και σίδερα στην πλάτη»