Εξοικονομώ: Νέα παράταση αιτήσεων έως τις 15 Μαρτίου
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Τα ποσά που θα λάβουν

Νέα παράταση δίνει η Κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Εξοικονομώ 2021», σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Παρατείνεται έως τις 15 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ήδη έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, από ιδιοκτήτες μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Το υπουργείο έδωσε τη νέα παράταση (η προηγούμενη είχε καταληκτική ημερομηνία την 15η Φεβρουαρίου) λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το «Εξοικονομώ 2021» είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα. Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%.

Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Να υφίστανται νόμιμα.

-Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

-Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

-Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
ροδος εκπαιδευτικοι
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου
Ο Διευθυντής  και η εκπαιδευτικός συνελήφθησαν  προχτες σαν κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα...
Ρόδος: Ελεύθεροι άνευ όρων ο Διευθυντής και η εκπαιδευτικός που έμπλεξαν σε διαμάχη γονέων και κρατήθηκαν για συνέργεια σε αρπαγή ανηλίκου