ΕΝΦΙΑ, Αθήνα, κατοικίες, σπίτια, φόρος
Η … εαρινή στρατηγική της κυβέρνησης φουντώνει την εκλογολογία, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν μεσούσης της δίδυμης κρίσης πανδημίας και ακρίβειας.

Μια πρόγευση για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα έδωσαν τα χθεσινά αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, καθώς ο τρόπος αλλά και ο χρόνος των ανακοινώσεων προσφέρονται και για πολιτικά συμπεράσματα. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός, καθώς το τελευταίο διάστημα οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία).

Στην γαλάζια αντεπίθεση που επιχειρείται έμφαση δίνεται στη σύσφιξη των σχέσεων με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με το οικονομικό επιτελείο να σημειώνει πως με τον νέο ΕΝΦΙΑ οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώνουν χαμηλότερα ποσά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο, που αποδεικνύεται σε … κρίσιμο μήνα καθώς τότε θα κλειδώσει και η αύξηση στον κατώτατο μισθό (που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου).

Η … εαρινή στρατηγική της κυβέρνησης φουντώνει την εκλογολογία, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν μεσούσης της δίδυμης κρίσης πανδημίας και ακρίβειας. Δεδομένο είναι πάντως πως η χώρα έχει μπει ατύπως σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, όπως φάνηκε και από το σκληρό ροκ που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση επιστρατεύει το χαρτί της οικονομίας και ετοιμάζεται για … παροχές σε δόσεις, λαμβάνοντας πάντως υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, ωστόσο η ακρίβεια απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Επομένως αναζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης, με έμφαση στην ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών (κάτι που είχε αποτελέσει και βασικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας). Το σύνθημα που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες - όποτε και αν αυτές στηθούν- είναι «το είπαμε, το κάναμε».

Το παρασκήνιο των ανακοινώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είχαν- σύμφωνα με πληροφορίες - συμφωνηθεί με τους θεσμούς από την προηγούμενη εβδομάδα. Το σενάριο που είχε αρχικά εξεταστεί ήταν οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρωθυπουργό την Κυριακή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας, ωστόσο τελικά αυτό δεν προκρίθηκε. Η άποψη που επικράτησε είναι να μην καεί το «χαρτί» των ανακοινώσεων σε μια συζήτηση όπου κυριάρχησαν οι σφοδρές συγκρούσεις

Τελικά τις ανακοινώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ - που είχαν κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό- έκανε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο. Ανάλογο μοντέλο ανακοινώσεων θα ακολουθηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις περιοδείες του στις περιφέρειες (η αρχή έγινε με την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη). Όπως λένε «γαλάζια» στελέχη στόχος είναι να προβληθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της μείωσης των φόρων, στα έργα υποδομής, στη μάχη με την ανεργία κ.α.

Πάντως το timing των ανακοινώσεων μπορεί να συνδέεται και με τις ειδήσεις από το πεδίο του πληθωρισμού (η Eurostat ανακοίνωσε πως για τη χώρα μας είναι 5.5% τον Ιανουάριο). Οι αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις για παροδικότατα των ανατιμήσεων έχουν καταρρεύσει και πλέον επανασχεδιάζεται η πολιτική στήριξης των νοικοκυριών.

Οι διπλές κάλπες, οι τεχνοκράτες και οι κεντρώοι

Η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της . Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία δεν φτάνει το πολυπόθητο 37.5% με 38% . Το ποσοστό αυτό είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με την απλή αναλογική.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την κυριαρχία στο κέντρο, όπου υπάρχει γαλάζιο προβάδισμα αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 23% ο... «κανένας», το 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην κυβέρνηση θέλουν να συσπειρώσουν κεντρώους ψηφοφόρους που το 2019 επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία και να αποφύγουν διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ό,τι επικρατούν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι ανάμεσα σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά στα σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών - κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Παπαδήμου - απορρίπτονται κατηγορηματικά από το γαλάζιο στρατόπεδο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές : αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη αλλά χωρίς αυτοδυναμία στην επόμενη αναμέτρηση θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Η περιοχή της Σιβηρίας όπου πέφτει μαύρο χιόνι: Ποια η αιτία του φαινομένου

Αιδηψός: Το φυσικό spa που αντέχει χιλιάδες χρόνια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο