Αλκοόλ και οδήγηση
Τέλος στο αλκοόλ και την οδήγηση – Άμεσα οι υποχρεωτικές συσκευές στα ΙΧ

Η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ προκαλεί συχνά τροχαία ατυχήματα είτε δυστυχήματα, στην χειρότερη περίπτωση.

Το φαινόμενο αυτό έρχεται να ανατρέψει το «αλκοολόμετρο» στα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για ένα αλκοτέστ, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο, και θα το έχουν τα επόμενα χρόνια όλα τα καινούρια οχήματα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», υπολογίζεται πως ένας στους τέσσερις θανάτους στην άσφαλτο οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Ειδικά στην Ελλάδα το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών και την πρώτη αιτία θανάτων στους νέους.

Έχεις πιει; Δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητο!

Τον ερχόμενο Ιούλιο όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που θα λαμβάνουν έγκριση σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ως προϋπόθεση στον βασικό εξοπλισμό τους υποχρεωτικά το αλκοολόμετρο.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η συγκεκριμένη συσκευή θα υπάρχει ως ενσωματωμένο σύστημα σε όλα τα καινούρια – μελλοντικά αυτοκίνητα και ο ρόλος της θα είναι να εντοπίζει εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Μάλιστα, κατά την είσοδο του οδηγού στο αυτοκίνητο και πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και εάν είναι σε θέση να οδηγήσει σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Αν ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ απ’ όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά και το αυτοκίνητο θα μένει ακινητοποιημένο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 για όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Τα όρια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης όταν ανιχνεύεται αλκοόλ 0,50 γρ/lt σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν – ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του παραβάτη- έως και τα 2.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά