pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
ilektriko revma
Στο «μικροσκόπιο» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι λογαριασμοί ενέργειας

Ελέγχους σε προμηθευτές ενέργειας για το αν μετακυλίουν τις κρατικές επιδοτήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Αυτό έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι ερευνάται κατά πόσο είναι διαφανής η επισήμανση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής ολομέλειας, υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές αλλά και τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη σε 12 προμηθευτές για αντίστοιχες οφειλές το 2021.

Ο πρόεδρος της Αρχής επεδίωξε ουκ ολίγες φορές να στείλει μήνυμα στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τη συμμόρφωση των παικτών στη νομοθεσία λέγοντας: «Δεν είμαστε αποικία... είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει πλαίσιο και εποπτεία».

Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην ΕΕ αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.

Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλάμβαναν τις επιδοτήσεις, για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση.

Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωσή τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023. Κατά τον ίδιο η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε επίσης και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς. Όπως είπε ερευνά τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος. Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Κάνει λόγο για «φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική...
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
zetta makri
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Οι άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος και όταν πληρούνται οι...
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»
Νέο περιστατικό bullying σε σχολείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας χρόνια μετά - «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»,...
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»