pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
thessaloniki
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η διασπορά του ιού στην κοινότητα, παράλληλα με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον, φαίνεται να κορυφώθηκε στις 6 Ιανουαρίου,

Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στις μετρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η διασπορά του ιού στην κοινότητα, παράλληλα με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον, φαίνεται να κορυφώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας.

Έκτοτε παρατηρείται μία σταδιακή μείωσή του, ενώ στις τέσσερις πιο πρόσφατες μετρήσεις καταγράφονται διακυμάνσεις, που ερμηνεύονται ως τάση σταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 17/01/2022 και της Τρίτης 18/01/2022 είναι:

-Σταθερή (-6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 15/01/2022 και της Κυριακής 16/01/2022.
-Μειωμένη (-54%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 10/01/2022 και Τρίτης 11/01/2022

Η εκτίμηση του πρύτανη του ΑΠΘ

«Λόγω της μεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον έχουμε πει πως οι εκτιμήσεις μας για την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα περισσότερων ημερών σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Οι μετρήσεις μας, ιδιαίτερα από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, δείχνουν ότι και η σταθεροποίηση που είχε προηγηθεί ήταν στο πλαίσιο της σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως σε αυτή την υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου, η ισορροπία παραμένει εύθραυστη και η περαιτέρω αποκλιμάκωση εξακολουθεί να εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των παραλλαγών του SARS-CoV-2 στα λύματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε: «Έχει σημασία πως η αποκλιμάκωση του συνολικού ιικού φορτίου που παρατηρούμε σχετίζεται κατεξοχήν με τη μείωση του φορτίου του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους Όμικρον, ενώ το φορτίο του πιο λοιμογόνου στελέχους Δέλτα διατηρείται από τις 7 Ιανουαρίου και μετά περίπου στο ίδιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό παραμένουν κρίσιμης σημασίας, προκειμένου και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας να βελτιωθούν αισθητά τις επόμενες εβδομάδες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Πότε η Θεσσαλονίκη είχε υπερδιπλάσιο πληθυσμό από την Αθήνα;
Έχετε αναρωτηθεί ποια Ευρωπαϊκή πόλη το 1854 είχε τον περισσότερο πληθυσμό; Πόσο είχε η Αθήνα εκείνη τη χρονιά και πόσο η Θεσσαλονίκη;
Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Πότε η Θεσσαλονίκη είχε υπερδιπλάσιο πληθυσμό από την Αθήνα;
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας
Οι πολλές χιλιάδες φοιτητές/τριες που είδαμε στην χθεσινή διαδήλωση έχουν καθαρό πρόσωπο και ταυτότητα.
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας