pistopoiitiko-katastimata-emboliasmos
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Tα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα ακυρώνονται αυτόματα

Θα αναστέλλεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσο καιρό θα διαρκεί η νόσηση των εμβολιασθέντων πολιτώνχωρίς ωστόσο το πιστοποιητικό τους να εμφανίζεται αυτόματα άκυρο σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου καθώς δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Είναι αυτονόητο ότι για αυτόν που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσής του δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του, δηλαδή μετά από 10, 8, 5 ή 14 ημέρες».

Πάντως, η διαδικασία αυτή είναι αδύνατο να γίνει αυτόματα. 

Επομένως, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται έγκυρα στους ελέγχους και να «πρασινίζουν» ακόμα και κατά το διάστημα για το οποίο θα έχει ανασταλεί η ισχύς τους λόγω νόσησης οπότε επαφίεται στην υπευθυνότητα των πολιτών να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους παραμένοντας σε απομόνωση.

Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε τεχνική εφαρμογή, η οποία να το επαναφέρει εξατομικευμένα για τον καθένα με τη διακοπή της νόσησης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, επισήμανε ο Γ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνησης, δεν υπάρχει δυνατότητα οριζόντιου «παγώματος», καθώς είναι διαφορετικό το διάστημα για το οποίο πρέπει να «παγώσει» ένα πιστοποιητικό σε μια 5θήμερη καραντίνα, διαφορετικό στην περίπτωση νοσηλείας ή σε μία 14ήμερη νόσηση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι:

Κατά τη διάρκεια της νόσησης, κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό, καθώς υπερισχύει το πρωτόκολλο νόσησης και οι περιορισμοί που αυτό ορίζει.

Με τη λήξη της νόσησης επανέρχεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στο 7μηνο θα λήγουν όλα τα πιστοποιητικά

Στο 7μηνο για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως σημείωσε ο Γ. Γεωργαντάς. Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί για τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών με σκοπό να τους παρακινήσει να προγραμματίσουν και την τρίτη δόση, θα εφαρμοστεί τελικά οριζόντια για το σύνολο των εμβολιασμένων άνω των 18 ετών.

Τι θα γίνει με τους άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, αλλά έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και είναι άνω των 60 ετών και ως εκ τούτου κινδυνεύουν με πρόστιμο εάν δεν αναγνωριστεί ο εμβολιασμός, θα πρέπει εφόσον θέλουν να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους να δηλώσουν σε ΚΕΠ είτε την πρώτη δόση για να κάνουν εδώ τη δεύτερη, είτε τη δεύτερη για να κάνουν στην Ελλάδα την τρίτη.

Επίσης για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, δηλαδή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στις 28 συνεργαζόμενες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Μεγάλη Βρετανία, θα βγει στον αέρα αύριο Σάββατο μία εφαρμογή, στην οποία θα μπορούν να καταχωρίσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έτσι ώστε αν είναι άνω 60 ετών να μην κινδυνεύουν να τους επιβληθεί το πρόστιμο των ανεμβολίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργαντάς, από τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που είχαν καταμετρηθεί πριν την ανακοίνωση της επιβολής προστίμων, ποσοστό 40% έχει ήδη εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τα ραντεβού του.

Ειδικά για την πρώτη δόση, έχουν ανοίξει από προχθές 270.000 νέα ραντεβού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hospital.jpg
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια
«Με χτυπούσε και με απειλούσε ότι αν δεν υποκύψω, θα κάψει τα παιδιά μου και θα κάνει στη 13χρονη κόρη μου αυτά που κάνει και σε εμένα»
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια