lockdown αθήνα κορονοιος
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν για τις μάσκες, τα ΜΜΜ, τα σούπερ μάρκετ και την διασκέδαση

Σε ισχύ είναι από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊου. Η χρήση της μάσκας επιστρέφει σε όλους τους χώρους, στα ΜΜΜ θα χρησιμοποιούνται ειδικές μάσκες, ενώ αναβάλλονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των Δήμων.

Σημειώνεται πως τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την παραμονή Χριστουγέννων του 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιανουαρίου 2022.

Στις 27 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να συνεδριάσει ξανά, όπου θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου 2022. 

Ποια μέτρα ισχύουν:

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου και έως τις 02 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της για τη διασκέδαση ή άθληση. Οι πολίτες όμως θα πρέπει πχ να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.
  • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται, όπως και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Τα θεματικά πάρκα θα λειτουργήσουν με μέτρα.
  • Οι επισκέπτες πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών καλούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη και την τέταρτη ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα
  • Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Τι θα ισχύει για τα σχολεία

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις γιορτές, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς όμως να αποκλείει την αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας που αφορά στον αριθμό των καταγραμμένων κρουσμάτων για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος. Το ισχύον πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές/τριες (50%+1)

Γώγος: Η επέκταση της τηλεργασίας στην επόμενη εισήγηση3

Η επόμενη εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ενόψει της λήψης πρόσθετων μέτρων για τον Ιανουάριο, θα αφορά την απασχόληση περισσότερων εργαζομένων με τηλεργασία ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. «Σε όσο βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία θα είναι θετικό», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στο παρελθόν αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέτρο.

Για την μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε πως φαίνεται ότι είναι ελαφρύτερη αλλά λόγω της μεγάλης διασποράς που ενδεχομένως θα υπάρξει υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων όσο και νοσηλευόμενων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Όμικρον σίγουρα δεν είναι χειρότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

«Η Όμικρον βρίσκεται στη χώρα μας»

Κατά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως «βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας».

Συμπλήρωσε ακόμη, πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα γνωρίζουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες. 

«Λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως άνω του 70% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με την τρίτη δόση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα