vivlia kapsimo
Οι εκδοτικοί οίκοι «Ατέχνως» και «Πεδίο-Ελληνικά Γράμματα», καταδικάζουν το κάψιμο βιβλίων από αρνητές

Οι εκδοτικοί οίκοι καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλο, το κάψιμο βιβλίων στη Χαλκίδα από αρνητές γονείς. 

Υπενθυμίζεται, πως πολίτες, μετά από συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στη Χαλκίδα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έκαψαν παιδικό βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά που πραγματεύεται το θέμα της προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς επίσης μάσκες και self test.

Οι εκδόσεις «Ατέχνως» χαρακτηρίζουν ως «αδιανόητες και αποτρόπαιες» τις εικόνες με το κάψιμο βιβλίων και πως έγιναν κατά τα πρότυπα των ναζί. «Αν δεν λάβουμε μήνυμα αφύπνισης από τις σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές, το αύριο θα είναι ζοφερό».

Αντίστοιχα, οι εκδόσεις «Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα», επισημαίνουν πως «εικόνες βιβλίων να καίγονται στην πυρά προξενούν φρίκη και θλίψη και φέρνουν στον νου μας τις πιο σκοτεινές και επώδυνες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Τονίζουν πως καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους σκοταδιστικές ενέργειες «απέναντι στο πολύτιμο αγαθό του βιβλίου και, φυσικά, σε έναν τόσο σημαντικό πνευματικό άνθρωπο, όπως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή και το έργο του στην υπηρεσία του παιδικού βιβλίου και στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας».

Η ανακοίνωση των εκδόσεων Ατέχνως

«Εκεί που ο άνθρωπος καίει βιβλία, μπορεί να κάψει και στο τέλος ανθρώπους». Αυτό είχε γράψει προφητικά ο ποιητής Χάινριχ Χάινε, εκατό χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα από τους ναζί.

Οι αδιανόητες και αποτρόπαιες εικόνες με αυτοαποκαλούμενους αντιεμβολιαστές να καίνε βιβλία στη Χαλκίδα, κατά τα πρότυπα των ναζί ανησυχεί και προβληματίζει. Αν δεν λάβουμε μήνυμα αφύπνισης από τις σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές, το αύριο θα είναι ζοφερό. Το κάψιμο των βιβλίων ήταν και είναι προάγγελος για την ήττα του ανθρώπου. Το βιβλίο είναι το ύστατο οχυρό της λογικής, του πολιτισμού, της επιστήμης, της δημοκρατίας.

Γεγονότα σαν αυτό της Χαλκίδας στέλνει ένα μήνυμα: Γρηγορείτε… Ο σκοταδισμός, ο ανορθολογισμός, ο λαϊκισμός στις μέρες μας, με αφορμή την πανδημία και τη διαχείρισή της, δεν μπαίνουν από τις χαραμάδες του μυαλού, βρίσκουν ορθάνοιχτες πόρτες.

Η ανακοίνωση των εκδόσεων Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα

Μόνο αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα επαίσχυντα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου 2021, στη Χαλκίδα, όπου γονείς-αρνητές του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν και έκαψαν αντίτυπα του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά «Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!», τα οποία προορίζονταν, μέσω του υπουργείου Παιδείας, να διανεμηθούν σε παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σκοπό είχαν με τον απλό, ευφυή και πάντα χιουμοριστικό τρόπο του Ευγένιου Τριβιζά να ενημερώσουν τους μαθητές για τους κινδύνους του κορωνοϊού.

Εικόνες βιβλίων να καίγονται στην πυρά προξενούν φρίκη και θλίψη και φέρνουν στον νου μας τις πιο σκοτεινές και επώδυνες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Οι εκδόσεις Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους σκοταδιστικές ενέργειες απέναντι στο πολύτιμο αγαθό του βιβλίου και, φυσικά, σε έναν τόσο σημαντικό πνευματικό άνθρωπο, όπως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή και το έργο του στην υπηρεσία του παιδικού βιβλίου και στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση