dentro
«Το φως αποτελειώνει στο σούρουπο ή αναγγέλλει το χάραμα; Ό,τι και να συμβεί, θα το αντιμετωπίσει. Καθημερινή η σχέση τους. Το δέντρο έχει γίνει ένα με το περιβάλλον του» - Γράφει ο Νίκος Τσούλιας

Μοναχικό μες στην ερημιά του τόπου. Γυμνωμένα τα κλαδιά του, υψωμένα προς τον ουρανό. Δεν είναι ξεραμένα. Μέσα τους κρυμμένοι οι χυμοί, που περιμένουν του ήλιου περισσότερη παρουσία για να ξεπετάξουν μάτια, βλαστάρια, καινούργια κλαδιά, φύλλα πολλά – το πράσινο να απλωθεί, το γκρίζο να ξεμείνει στον κορμό.

Αβοήθητο στο κρύο του χειμώνα. Ο ουρανός μαυρισμένος, τα σύννεφα φεύγουν ή έρχονται; Το φως αποτελειώνει στο σούρουπο ή αναγγέλλει το χάραμα; Ό,τι και να συμβεί, θα το αντιμετωπίσει. Καθημερινή η σχέση τους. Το δέντρο έχει γίνει ένα με το περιβάλλον του.

Αλλά ξεχωρίζει. Είναι μοναδικό. Κάνει τη φύση γύρω του ένα φόντο. Είναι πρωταγωνιστής. Το δέντρο και ο τόπος του: το χώμα, τα υψώματα, οι λόφοι, ο ουρανός από πάνω του… Όλα είναι σκηνικό, το έργο θα παιχτεί απ’ αυτό. Το δέντρο μόνο έχει ζωή!

Κι όμως, δεν είναι παραπονεμένο. Απολαμβάνει τον περίγυρό του. Μπορεί να μην ξέρει την καταγωγή του… Σπόρος μακρινοταξιδεμένος στα δυνατά φυσήματα των ανέμων είναι η απαρχή του ή απομεινάρι κάποιας καταστροφής που αφάνισε τη συντροφιά του; Ό,τι και να έχει συμβεί, τίποτα δεν το φοβίζει. Έχει περάσει τόσα και τόσα, η ηλικία του είναι φορτωμένη με του χρόνου τις στρώσεις.

Έρημο μέσα στην αγριότητα του χειμώνα. Και όμως συμφιλιωμένο μαζί του. Περιμένει κάποιον μοναχικό πεζοπόρο για να φανερώσει τον καημό του. Ξέρει ότι τότε θα βρει σύντροφο, που θα το κατανοήσει, θα το κοιτάει ξανά και ξανά, θα στοχαστεί στη θέα του, θα το ονειρευτεί, θα το αγαπήσει. Η φαντασία του πεζοπόρου θα βρεθεί σε άγνωστους τόπους. Θα τον συντροφέψει και μετά.

“Θα με έχει δει από μακριά. Ήμουνα σημάδι μοναδικό στο δρόμο του. Τον προσανατόλισα. Εγώ έγινα ο δρόμος του. Από τη στιγμή που με είδε, απ’ εμένα δεν πήρε το βλέμμα του καθόλου. Και όταν θα φεύγει, θα κοιτά πίσω του, ξανά και ξανά, την εικόνα μου να αγκαλιάσει, με σκέψεις και με στοχασμούς να την εκφράσει.

Το νιώθω… Θα καθίσει στα ριζά μου, θα ακουμπήσει την πλάτη του στον κορμό μου, θα ξεκουραστεί, θα κολατσίσει. Θα του πω και ένα μυστικό.

“Αν θες, μπορείς να ανέβεις πάνω μου. Έχω φροντίσει με χαμηλά κλαδιά. Να αγναντέψεις. Να αφαιρέσεις εμένα από ήρωα του σκηνικού. Να φτιάξεις μια δική σου ιστορία. Ξέρω ότι στην αφήγησή σου θα μείνω εικόνα παντοτινή, που την φαντασία σου έτρεφε, εικόνα τρυφερή στη μνήμη σου και στην ψυχή σου”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας