«Βόμβα» Pfizer: Οι τρεις δόσεις του εμβολίου εξουδετερώνουν την Όμικρον
Η επίσημη ανακοίνωση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Η Pfizer Inc. και η BioNTech SE δήλωσαν ότι βάσει των αρχικών εργαστηριακών δοκιμών η τρίτη δόση του εμβολίου τους για τον Covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στην πρώτη επίσημη δήλωση τους σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της Όμικρον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών BioNTech και Pfizer ανέφεραν ότι οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους είχαν μικρότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ωστόσο η τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές περισσότερο.

«Με την τρίτη υπάρχουσα αναμνηστική δόση του εμβολίου, αυξάνονται τα αντισώματα στον οργανισμό κατά 25 φορές, παρέχοντας παρόμοιο επίπεδο με αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του αρχικού ιού και άλλων παραλλαγών του», ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες.

«Στο πλάσμα αίματος ανθρώπων που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορoνοιού, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι πάνω από 25 φορές λιγότερα σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον έναντι του αρχικού στελέχους του ιού», προσθέτουν.

«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη αναμνηστική δόση», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση, θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι άλλων ασθενειών», υποστήριξε από την πλευρά του ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, όπως επισημαίνουν.

Πιθανό νέο εμβόλιο τον Μάρτιο του 2022

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι εάν χρειαστεί, μπορούν να χορηγήσουν τον Μάρτιο του 2022 ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον.

Τι έδειξαν οι πρώτες ανεξάρτητες μελέτες

Οι διαπιστώσεις της Pfizer και της BioNTech βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μελετών για το θέμα, οι οποίες έδειξαν ότι η Όμικρον μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA.

Η πρώτη μελέτη έδειξε «πολύ μεγάλη πτώση» στην ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε στο Twitter ο Άλεξ Σίγκαλ, επικεφαλής της έρευνας στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την ιολόγο Σάντρα Τσίσεκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, έδωσε πιο δυσοίωνα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε διάφορα στελέχη του ιού δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα. Διαπίστωσαν ότι, στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», ανέφερε η Τσίσεκ στο Twitter.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι «θα είχε νόημα να αναπτυχθεί εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον» είπε η ερευνήτρια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.

Oι δύο μελέτες δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο προκειμένου να δημοσιευτούν επίσημα στον επιστημονικό Τύπο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας