Εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τεσσάρων δόσεων ενός mRNA COVID-19 εμβολίου σε μεταμοσχευμένους ασθενείς συμπαγών οργάνων

Στο 70% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τρεις δόσεις, και για το λόγο αυτό στη Γαλλία διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη με τέταρτη δόση του εμβολίου στον ευαίσθητο αυτό πληθυσμό

Μελετήθηκαν 37 ασθενείς από την 1η Ιουλίου 2021 έως και τις 5 Αυγούστου 2021, από τους οποίους οι 5 είχαν μικρή αντισωματική απάντηση με τις προηγούμενες 3 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer και οι υπόλοιποι δεν είχαν καθόλου αντισώματα παρά τις τρείς δόσεις.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν το σχετικό άρθρο στο περιοδικό JAMA.

Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν ένα μήνα διαφορά, η τρίτη δόση χορηγήθηκε 2 μήνες μετά τη δεύτερη και η τελευταία δόθηκε 65 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την τρίτη.  Οι ασθενείς ήταν κατά 54% άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 έτη.

Τι έδειξε η μελέτη για την τέταρτη δόση

Εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν σε 5 άτομα πριν την τέταρτη δόση (13,5%) και σε 18 (48,6%) 1 μήνα μετά την τέταρτη δόση.  Για τους 5 ασθενείς που είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τέταρτη δόση, ο τίτλος αυτός πολλαπλασιάστηκε έως και 10 φορές μετά την τελευταία δόση του εμβολίου.

Ανάμεσα στους 31 ασθενείς που δεν είχαν αντισώματα πριν την τέταρτη δόση, οι 13 (41,9%) απέκτησαν θετικό τίτλο αντισωμάτων 4 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση.

Συνολικά 4 εβδομάδες μετά την τέταρτη δόση το 86,5% των ασθενών είχαν τίτλο αντισωμάτων κάτω από 140 BAU/ml, τίτλο που αντιστοιχεί σε προστασία μόλις 12,4% σε ομάδα υγιών επαγγελματιών υγείας.

Δεν περιγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, πέρα από κόπωση και μυαλγίες σε 4 ασθενείς, σε ένα ασθενή γαστρεντερικές διαταραχές και σε ένα μεταμοσχευμένο νεφρού ασθενή επανεμφανίστηκε IgA νεφροπάθεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΑΜΕΙΟ
Σύνταξη: Ποιοι βγαίνουν από 58,5 έως 61 ετών - Ποιες οι νέες ηλικίες συνταξιοδότησης για τους γονείς
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται το 2026 με όρια ηλικίας κάτω από τα 62 έτη
Σύνταξη: Ποιοι βγαίνουν από 58,5 έως 61 ετών - Ποιες οι νέες ηλικίες συνταξιοδότησης για τους γονείς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Τεχνητή Νοημοσύνη: 30+ εργαλεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε εκπαιδευτικός
Περισσότερα από 30 εξειδικευμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ήδη διαθέσιμα για εκπαιδευτικούς - Πώς θα έχετε πρόσβαση σε όλα!
Τεχνητή Νοημοσύνη: 30+ εργαλεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε εκπαιδευτικός
ορειβάτισα Βαρδούσια Όρη
Συγκλονίζουν η μητέρα και ο πατέρας της δασκάλας που έχασε τη ζωή της από χιονοστιβάδα
Θρήνος για την 31χρονη δασκάλα που υπηρετούσε στην Αργολίδα - Η μνήμη της Δώρας Καπλάνη θα μείνει ζωντανή μέσα από το έργο της ως εκπαιδευτικού και...
Συγκλονίζουν η μητέρα και ο πατέρας της δασκάλας που έχασε τη ζωή της από χιονοστιβάδα