Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Πτώση κοντά στο 1,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Την «κατηφόρα» έχει πάρει η αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Οι διεθνείς αγορές επέστρεψαν στο «κόκκινο», καθώς επικρατούν φόβοι και αβεβαιότητα για όσα θα φέρει η μετάλλαξη Όμικρον και τι επίδραση θα έχει στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, η Moderna εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες στο 1%, ενώ σημαντική πτώση δείχνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 861,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,18%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,35%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΤΕ (+0,33%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,11%), της Πειραιώς (-2,21%), της Viohalco (-1,97%) και της Coca Cola HBC (-1,80%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,36%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,33%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών προϊόντων (-2,09%) και των Τραπεζών (-2,01%).

Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 49 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Logismos +13,86% και Κλουκίνας- Λάππας +4,10%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ -5,06% και Ιντρακάτ -3,68%.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις πρωινές συναλλαγές υποχωρούσε κατά 1%, με τις μετοχές του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 1,8% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Αυτή την ώρα, χάνει 1,18% στις 461,74 μονάδες. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε αρνητικό έδαφος.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 1,03%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,21%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 1,41%, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ με πτώση 1,31% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 1,12%.

Η στροφή των δεικτών σε αρνητικό έδαφος συνέβη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna, Στέφαν Μπασέλ, στους FT ότι τα εμβόλια αναμένεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον και στη συνέχεια είπε στο CNBC ότι θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να αναπτυχθούν και να διατεθούν ειδικά εμβόλια για την Όμικρον.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του μήνα που κλείνουν τα βιβλία τους οι ξένοι και παρότι χτες υπήρξε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις μετά από το sell-off της Παρασκευής με την να πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της και τα δεδομένα να βγαίνουν μέρα με την ημέρα είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.

Ο φόβος για νέο lockdown μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις οικονομίες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις ξένες αγορές, έδωσαν το αποτέλεσμα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να το ξαναζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Πλέον, η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Νοεμβρίου θα επηρεαστεί από τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο στέλεχος «Όμικρον» του πανδημικού ιού, καθώς θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Σχολεία: Από αύριο η διανομή self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
Από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου θα μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να παραλάβουν τα self test από τα φαρμακεία
Σχολεία: Από αύριο η διανομή self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς
Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω...
Επιτέλους ας εισαχθεί ως μάθημα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, μάθημα από ειδικούς και όχι «ειδικούς» μισαλλόδοξους που θεωρούν τη γυναίκα – θηλυκό...
Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω...