Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
mitsotakis xatzidakis
George Vitsaras / SOOC
Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την εκ των προτέρων δήλωση της υπερεργασίας των εργαζομένων τους - Νέα πριμοδότηση της κυβέρνησης της ΝΔ στην εργοδοσία

Απαλλάσσονται πλέον οι εργοδότες από την εκ των προτέρων δήλωση υπερεργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά την επαλήθευση της ιδιότητας του διευθυντικού στελέχους.

Μια «ενημέρωση» που «κρύβει» επιμελώς στις κάτω σειρές ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: 

«Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, τροποποιείται η απόφαση «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)»  (Β΄3520/19-9-2019)  του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών».

Μετά το νόμο Χατζηδάκη και το πλήθος αντεργατικών ρυθμίσεων που εισήγαγε, με προμετωπίδα την ελαστικοποίηση του 8ώρου που γίνεται 10ωρο και θα ξεπληρώνεται με ρεπό για... μάζεμα ελιών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε μία ακόμα παραχώρηση προς τους εργοδότες.

Ουσιαστικά, συνεχίζοντας τη βαθιά αντεργατική της πολιτική, πριμοδοτεί την ανομία και κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, «αναβαθμίζοντάς» το υποτίθεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Έτσι, υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση αποποιούνται τις ευθύνες για τη λειτουργία του.

Σε απάντησή του σε καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι απλώς... καταργεί μια «γραφειοκρατική διαδικασία». «Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά. Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Παρά την προσπάθεια όμως να «χρυσώσουν το χάπι», υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση δεν απαντούν επί της ουσίας στο πρόβλημα που ανακύπτει: πώς διασφαλίζεται η δήλωση της υπερεργασίας, ότι το 8ωρο δεν γίνεται 9ωρο και ότι η επιπλέον ώρα θα πληρώνεται με την προσαύξηση 20% που ισχύει, με βάση μάλιστα και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και τις καταγγελίες εργαζομένων για κάθε είδους αυθαιρεσίες που έρχονται σχεδόν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

Τι είναι η υπερεγασία

Κατά το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τον Ν.3385/2005, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν. 3863/2010, η απασχόληση 5 ωρών επί πλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και οχτώ ωρών επιπλέον την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, θεωρείται υπερεργασία.

Συγκεκριμένα οι 5 ώρες υπερεργασία  για το σύστημα του πενθημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η. 

Η πραγματοποίηση της υπερεργασίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ' όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει.

Οι παραπάνω ώρες που αναφέρθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 74 του νέου Νόμου 3863/2010, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.

Διευκρινίζεται ότι άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και άνω των 48 ωρών για το εξαήμερο συνιστά υπερωρία.

Υπολογισμός υπερεργασίας με πενθήμερο

yperegrasia 1

*Η αμοιβή της 9ης ώρας ημερησίως πληρώνεται με προσαύξηση 20% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και δεν χρειάζεται άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Υπολογισμός υπερεργασίας με εξαήμερο

yperegrasia 2
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βίντεο με τη Γεωργία που «βγαίνει μπροστά» στην κάμερα για τον βιασμό της

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη
«Έφυγε» πρόωρα από κορονοϊό καθηγήτρια Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης - Ο αποχαιρετισμός της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Κορονοϊός: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη
fakelos covid sxoleio arnitis goneas
«Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς που απουσιάζουν από τη δουλειά για να συνδράμουν το παιδί τους»
Σφοδρές αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση να περικοπεί η αμοιβή των εργαζόμενων γονέων που λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού κατά 50%
«Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς που απουσιάζουν από τη δουλειά για να συνδράμουν το παιδί τους»
Τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια αποπροσανατολισμού δε θα περάσουν!Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα για το Σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας!
«Μια απλή καταγραφή των πεπραγμένων της Υπουργού Παιδείας αποδεικνύει την υποκρισία αλλά και την επιλογή της Εκπαίδευσης ως χώρου πειραματισμού  για...
Τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια αποπροσανατολισμού δε θα περάσουν!Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα για το Σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας!