mitsotakis xatzidakis
George Vitsaras / SOOC
Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την εκ των προτέρων δήλωση της υπερεργασίας των εργαζομένων τους - Νέα πριμοδότηση της κυβέρνησης της ΝΔ στην εργοδοσία

Απαλλάσσονται πλέον οι εργοδότες από την εκ των προτέρων δήλωση υπερεργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά την επαλήθευση της ιδιότητας του διευθυντικού στελέχους.

Μια «ενημέρωση» που «κρύβει» επιμελώς στις κάτω σειρές ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: 

«Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, τροποποιείται η απόφαση «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)»  (Β΄3520/19-9-2019)  του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών».

Μετά το νόμο Χατζηδάκη και το πλήθος αντεργατικών ρυθμίσεων που εισήγαγε, με προμετωπίδα την ελαστικοποίηση του 8ώρου που γίνεται 10ωρο και θα ξεπληρώνεται με ρεπό για... μάζεμα ελιών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε μία ακόμα παραχώρηση προς τους εργοδότες.

Ουσιαστικά, συνεχίζοντας τη βαθιά αντεργατική της πολιτική, πριμοδοτεί την ανομία και κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, «αναβαθμίζοντάς» το υποτίθεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Έτσι, υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση αποποιούνται τις ευθύνες για τη λειτουργία του.

Σε απάντησή του σε καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι απλώς... καταργεί μια «γραφειοκρατική διαδικασία». «Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά. Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Παρά την προσπάθεια όμως να «χρυσώσουν το χάπι», υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση δεν απαντούν επί της ουσίας στο πρόβλημα που ανακύπτει: πώς διασφαλίζεται η δήλωση της υπερεργασίας, ότι το 8ωρο δεν γίνεται 9ωρο και ότι η επιπλέον ώρα θα πληρώνεται με την προσαύξηση 20% που ισχύει, με βάση μάλιστα και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και τις καταγγελίες εργαζομένων για κάθε είδους αυθαιρεσίες που έρχονται σχεδόν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

Τι είναι η υπερεγασία

Κατά το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τον Ν.3385/2005, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν. 3863/2010, η απασχόληση 5 ωρών επί πλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και οχτώ ωρών επιπλέον την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, θεωρείται υπερεργασία.

Συγκεκριμένα οι 5 ώρες υπερεργασία  για το σύστημα του πενθημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η. 

Η πραγματοποίηση της υπερεργασίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ' όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει.

Οι παραπάνω ώρες που αναφέρθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 74 του νέου Νόμου 3863/2010, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.

Διευκρινίζεται ότι άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και άνω των 48 ωρών για το εξαήμερο συνιστά υπερωρία.

Υπολογισμός υπερεργασίας με πενθήμερο

yperegrasia 1

*Η αμοιβή της 9ης ώρας ημερησίως πληρώνεται με προσαύξηση 20% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και δεν χρειάζεται άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Γιώργος Βασιλείου
Υπολογισμός υπερεργασίας με εξαήμερο

yperegrasia 2

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΑ
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα...
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
10 γυμνασιο παπαγου
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
Λήγει το σχολικό έτος κι ακόμα να καλύψουν τα κενά -και μάλιστα στην Αθήνα, στου Παπάγου! Στα «κάγκελα» οι γονείς...
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
w29-81121enisxytikhdidaskalia.jpg
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
Το πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του '80 για τα σύγχρονα...
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
teachers
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ)
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους