ΕΝΦΙΑ: Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή των σεισμόπληκτων
Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με διευκρινίσεις για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ όσων επλήγησαν από τους σεισμούς σε Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου ΕΝΦΙΑ, για τρία έτη, οι σεισμόπληκτοι που επλήγησαν από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και στις 31 Μαρτίου 2021 στην Ελασσόνα.

Όσοι υπάγονται στις ρυθμίσεις τις εγκυκλίου πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση, η οποία υποβάλλεται μία μόνο φορά, για το έτος που επήλθε η φυσική καταστροφή και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογουμένου, και για τα δύο επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, τα ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και επλήγησαν από το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και τη συνεπακόλουθη αυτού πλημμύρα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2020, 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα επίμαχα έτη. 

Παρόμοια, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, για τα έτη 2021, 2022 και 2023, όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από το σεισμό της 31ης Μαρτίου 2021.

Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά το κτίσμα με το αναλογούν σε αυτό οικόπεδο, τόσο για το έτος κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή όσο και για τα δύο επόμενα έτη. Για τη χορήγησή της οι δικαιούχοι αυτής υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Φορολογική Διοίκηση.

Πώς γίνεται η αίτηση

Από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτει σαφώς ότι οι βλάβες του ακινήτου, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, είναι απόρροια των συγκεκριμένων φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμός και ημερομηνία αυτού) λόγω της εκδήλωσης των οποίων προβλέπεται νομοθετικά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Για τις Δ.Ο.Υ. που έχουν ήδη ενταχθεί πιλοτικά στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή Δ.Ο.Υ., Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ»), με επισύναψη του υποδείγματος 1Α και των σχετικών δικαιολογητικών.

Για τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ., που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α. 1137/2020 (Β΄ 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
metatheseisk.jpg
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία
Ενας οδηγός για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας Ηλία Διαμαντόπουλο
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία