Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με διευκρινίσεις για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ όσων επλήγησαν από τους σεισμούς σε Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου ΕΝΦΙΑ, για τρία έτη, οι σεισμόπληκτοι που επλήγησαν από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και στις 31 Μαρτίου 2021 στην Ελασσόνα.

Όσοι υπάγονται στις ρυθμίσεις τις εγκυκλίου πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση, η οποία υποβάλλεται μία μόνο φορά, για το έτος που επήλθε η φυσική καταστροφή και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογουμένου, και για τα δύο επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, τα ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και επλήγησαν από το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και τη συνεπακόλουθη αυτού πλημμύρα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2020, 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα επίμαχα έτη. 

Παρόμοια, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, για τα έτη 2021, 2022 και 2023, όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από το σεισμό της 31ης Μαρτίου 2021.

Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά το κτίσμα με το αναλογούν σε αυτό οικόπεδο, τόσο για το έτος κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή όσο και για τα δύο επόμενα έτη. Για τη χορήγησή της οι δικαιούχοι αυτής υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Φορολογική Διοίκηση.

Πώς γίνεται η αίτηση

Από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτει σαφώς ότι οι βλάβες του ακινήτου, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, είναι απόρροια των συγκεκριμένων φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμός και ημερομηνία αυτού) λόγω της εκδήλωσης των οποίων προβλέπεται νομοθετικά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Για τις Δ.Ο.Υ. που έχουν ήδη ενταχθεί πιλοτικά στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή Δ.Ο.Υ., Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ»), με επισύναψη του υποδείγματος 1Α και των σχετικών δικαιολογητικών.

Για τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ., που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α. 1137/2020 (Β΄ 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βίντεο με τη Γεωργία που «βγαίνει μπροστά» στην κάμερα για τον βιασμό της

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη
«Έφυγε» πρόωρα από κορονοϊό καθηγήτρια Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης - Ο αποχαιρετισμός της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Κορονοϊός: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη
fakelos covid sxoleio arnitis goneas
«Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς που απουσιάζουν από τη δουλειά για να συνδράμουν το παιδί τους»
Σφοδρές αντιδράσεις για την κυβερνητική απόφαση να περικοπεί η αμοιβή των εργαζόμενων γονέων που λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού κατά 50%
«Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς που απουσιάζουν από τη δουλειά για να συνδράμουν το παιδί τους»
Τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια αποπροσανατολισμού δε θα περάσουν!Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα για το Σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας!
«Μια απλή καταγραφή των πεπραγμένων της Υπουργού Παιδείας αποδεικνύει την υποκρισία αλλά και την επιλογή της Εκπαίδευσης ως χώρου πειραματισμού  για...
Τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια αποπροσανατολισμού δε θα περάσουν!Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα για το Σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας!