agalma nigiria cambridge
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε στη Νιγηρία αγαλματίδιο που είχε κλαπεί κατά την αποικιοκρατία όταν το βασίλειο του Μπενίν λεηλατήθηκε - Και άλλοι θεσμοί προχωρούν σε αντίστοιχες επιστροφές θησαυρών εκτός από το Βρετανικό Μουσείο

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε σήμερα επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα, που είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα. Είναι ο πρώτος βρετανικός θεσμός που επιστρέφει ένα αντικείμενο το οποίο αποσπάστηκε σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου.

Μια αντιπροσωπεία Νιγηριανών αξιωματούχων θα παραλάβει, σε μια τελετή με συμβολικό χαρακτήρα, το αγαλματίδιο «Οκουκόρ», ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει με αφορμή μια φοιτητική διαδήλωση το 2016.

Το έργο τέχνης, που δώρισε στο πανεπιστήμιο ένας Βρετανός στρατιώτης, είναι ένα από τα εκατοντάδες γλυπτά, χαρακτικά και μπρούτζινα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν το 1897 από το βασίλειο του Μπενίν, μια περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στη νοτιοδυτική Νιγηρία.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανη που είμαστε ο πρώτος θεσμός ο οποίος υλοποιεί μέχρι τέλους αυτήν την ηθική αξίωση και επιστρέφει ένα μπρούτζινο του Μπενίν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του Κολεγίου του Ιησού, Σονίτα Αλέινε.

Το Κολέγιο απομάκρυνε το 2016 τον κόκορα, που κοσμούσε μέχρι τότε την τραπεζαρία, αφού μια ομάδα φοιτητών έκανε εκστρατεία εναντίον των συμβόλων του αποικιοκρατικού παρελθόντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ρωτήθηκε αν το αγαλματίδιο θα «λείψει» από το Κολέγιο του Ιησού, η Αλέινε απάντησε: «Όχι, όχι. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανήκει στον λαό της Νιγηρίας».

Ο καθηγητής Άμπα Ίσα Τιγιάνι, ο επικεφαλής της νιγηριανής αντιπροσωπείας και διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος και ευτυχής» που αυτό το αρχαίο γλυπτό βρίσκεται ακόμη «σε εξαιρετική κατάσταση». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι και άλλα μουσεία και ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κέιμπριτζ.

Ο Τιγιάνι θα πάει αύριο στη Σκωτία για να παραλάβει ένα άλλο μπρούτζινο του Μπενίν από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντίν.

Και άλλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί θεσμοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Η Γαλλία θα επιστρέψει 26 έργα από τους βασιλικούς θησαυρούς της Δαχομέης που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στο Μουσείο Κε Μπρανλί στο Παρίσι.

Αντιθέτως, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή μπρούτζινων στον κόσμο, δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εμβόλιο για καρκίνο
Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς
Για «πρωτοφανή» αποτελέσματα κάνουν λόγοι οι γιατροί - Το ενέσιμο φάρμακο amivantamab εξαφάνισε πλήρως τους όγκους
Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς
Περιπολικό της Αστυνομίας το βράδυ
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 14 έως 16 ετών οι δράστες – Είχαν συλληφθεί ξανά για ληστεία
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Ανακαίνιση σπιτιού από μάστορα
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Επιδοτήσεις-μαμούθ έως 95% για παλιά σπίτια, πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τα 36.000 ευρώ
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι
Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές: «Κανένα αποτέλεσμα δεν μετράει την αξία σας»
«Μέχρι 30 Ιουνίου η λειτουργία της γραμμής ψυχολογικής στήριξης» - Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές: «Κανένα αποτέλεσμα δεν μετράει την αξία σας»