agalma nigiria cambridge
Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε στη Νιγηρία αγαλματίδιο που είχε κλαπεί κατά την αποικιοκρατία όταν το βασίλειο του Μπενίν λεηλατήθηκε - Και άλλοι θεσμοί προχωρούν σε αντίστοιχες επιστροφές θησαυρών εκτός από το Βρετανικό Μουσείο

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε σήμερα επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα, που είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα. Είναι ο πρώτος βρετανικός θεσμός που επιστρέφει ένα αντικείμενο το οποίο αποσπάστηκε σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου.

Μια αντιπροσωπεία Νιγηριανών αξιωματούχων θα παραλάβει, σε μια τελετή με συμβολικό χαρακτήρα, το αγαλματίδιο «Οκουκόρ», ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει με αφορμή μια φοιτητική διαδήλωση το 2016.

Το έργο τέχνης, που δώρισε στο πανεπιστήμιο ένας Βρετανός στρατιώτης, είναι ένα από τα εκατοντάδες γλυπτά, χαρακτικά και μπρούτζινα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν το 1897 από το βασίλειο του Μπενίν, μια περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στη νοτιοδυτική Νιγηρία.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανη που είμαστε ο πρώτος θεσμός ο οποίος υλοποιεί μέχρι τέλους αυτήν την ηθική αξίωση και επιστρέφει ένα μπρούτζινο του Μπενίν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του Κολεγίου του Ιησού, Σονίτα Αλέινε.

Το Κολέγιο απομάκρυνε το 2016 τον κόκορα, που κοσμούσε μέχρι τότε την τραπεζαρία, αφού μια ομάδα φοιτητών έκανε εκστρατεία εναντίον των συμβόλων του αποικιοκρατικού παρελθόντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ρωτήθηκε αν το αγαλματίδιο θα «λείψει» από το Κολέγιο του Ιησού, η Αλέινε απάντησε: «Όχι, όχι. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανήκει στον λαό της Νιγηρίας».

Ο καθηγητής Άμπα Ίσα Τιγιάνι, ο επικεφαλής της νιγηριανής αντιπροσωπείας και διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος και ευτυχής» που αυτό το αρχαίο γλυπτό βρίσκεται ακόμη «σε εξαιρετική κατάσταση». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι και άλλα μουσεία και ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κέιμπριτζ.

Ο Τιγιάνι θα πάει αύριο στη Σκωτία για να παραλάβει ένα άλλο μπρούτζινο του Μπενίν από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντίν.

Και άλλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί θεσμοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Η Γαλλία θα επιστρέψει 26 έργα από τους βασιλικούς θησαυρούς της Δαχομέης που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στο Μουσείο Κε Μπρανλί στο Παρίσι.

Αντιθέτως, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή μπρούτζινων στον κόσμο, δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ένταση στον Βόλο: Φοιτητές εισέβαλαν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εικόνες)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καταδικάζει τη βίαιη παρεμπόδιση της φοιτητικής εκδήλωσης στον Βόλο
Καταδίκη της παρεμπόδισης φοιτητικής εκδήλωσης στον Βόλο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καταδικάζει τη βίαιη παρεμπόδιση της φοιτητικής εκδήλωσης στον Βόλο
ανακληση
Ανάκληση γνωστών βερνικιών νυχιών στην Ευρώπη – Περιέχουν απαγορευμένη ουσία και πωλούνται και στην Ελλάδα
Στο μικροσκόπιο δύο προϊόντα γνωστής εταιρείας καλλυντικών λόγω χημικής ουσίας που συνδέεται με κινδύνους για την υγεία
Ανάκληση γνωστών βερνικιών νυχιών στην Ευρώπη – Περιέχουν απαγορευμένη ουσία και πωλούνται και στην Ελλάδα
εισαγωγη
Περίοδος αιτήσεων για την εισαγωγή στην α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας
Έως τις 2 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων – Δωρεάν φοίτηση, μεταφορά και ολοκληρωμένη μουσική και γενική παιδεία για τους μαθητές
Περίοδος αιτήσεων για την εισαγωγή στην α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας