Κορονοϊός: Σύγχυση από τις δυσοίωνες προβλέψεις - Πότε θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα;
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Προβληματισμό προκαλούν στους πολίτες οι δηλώσεις των ειδικών - Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πανδημία

Ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχείς δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για τον αριθμό των κρουσμάτων, οι οποίοι με δηλώσεις τους κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό περιστατικών κορονοϊού στη χώρα.

Παρά τις παλαιότερες εκτιμήσεις για έως και 5.000 χιλιάδες περιστατικά κορονοϊού καθημερινά, η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα φαίνεται να έρχεται λίγο πριν τον Νοέμβριο, δημιουργώντας για ακόμη μία φορά σύγχυση και ανησυχία στους πολίτες.

 

Για παράδειγμα στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε ο Δ. Σαρηγιάννης δήλωσε στον ΑΝΤ1, ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε κλιμάκωση της πανδημίας: «Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», είπε ο Δ. Σαρηγιάννης, κάτι που δεν επαληθεύτηκε.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στις νεαρές ηλικίες και οι εικόνες συνωστισμού στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης είχαν ως αποτέλεσμα τις δραματικές προβλέψεις για έκρηξη του αριθμού νέων κρουσμάτων από τους επιστήμονες, οι οποίοι παράλληλα έκαναν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές δημόσιας Υγείας, η μεταδοτικότητα της κάθε μετάλλαξης του ιού, η εποχικότητα αλλά και η ανθρώπινη συμπεριφορά, μπορεί να δίνουν απάντηση στο γιατί δεν υπάρχει σωστή πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε αναφέρει ότι στην αρχή του Σεπτεμβρίου, υπήρξε αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος αλλά «ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα κινούνταν μέσα στον μήνα, καθώς υπήρξε μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και του ανοίγματος των σχολείων».

Την ίδια ώρα, και με τον αριθμό των εμβολιασμένων να αυξάνεται, χτίζεται περισσότερο το τείχος ανοσίας. «Από τέλη Σεπτέμβρη περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η μεγάλη ανάγκη θα αρχίσει να παρουσιάζεται από μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Δραματικές παραμένουν οι προβλέψεις από Σαρηγιάννη για τον Νοέμβριο

Από την άλλη πλευρά Σαρηγιάννης και Καπραβέλος έκαναν λόγο για «έκρηξη» κρουσμάτων που προέβλεπε ακόμα και αριθμό μεγαλύτερο των 5.000 κρουσμάτων πριν ακόμα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο, δραματικές παραμένουν ακόμα οι προβλέψεις του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την εξέλιξη της πανδημίας τον Νοέμβριο, παρά τον εμβολιασμό του 60% των πολιτών της χώρας.

Σύμφωνα με το μοντέλο του καθηγητή Σαρηγιάννη, το οποίο είχε προβλέψει το ιστορικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, που καταγράφηκε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου η πορεία επιδείνωσης των δεικτών θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο, με περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

-Αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων στα 4.000 στις 4 - 5 Νοεμβρίου (από τα 3.320 σήμερα) και στα 5.000 στις 14 με 16 Νοεμβρίου.

-Αύξηση των διασωληνωμένων στους 410 στις 4 - 5 Νοεμβρίου (από 354 σήμερα) και περαιτέρω αύξησή τους στους περίπου 500 στα μέσα του μήνα και στους 600 στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

-Οι θάνατοι, που σήμερα έχουν μέση τιμή 7ημέρου τους 37,7, προβλέπεται πως θα αυξηθούν στους 40 στις 11 Νοεμβρίου και στους 50 στις 20 με 22 του μηνός. "Και μετά η καμπύλη συνεχίζει να αυξάνει. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αν δεν πάρεις μέτρα, αυξάνεις και τις ΜΕΘ, και τους θανάτους", σημειώνει.

Ν. Καπραβέλος: Τα φωνάζω από τις 22 Αυγούστου

Με τον ιό να παρελαύνει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και τα κρούσματα να καταγράφουν ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, μεγάλη ανησυχία εκφράζει και ο Νίκος Καπραβέλος, ενώ δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση της πολιτείας.

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την επιδημική έξαρση. «Είναι επόμενο πως έρχεται όχι έξαρση, αλλά έκρηξη», λέει στο iatronet και προσθέτει: 

«Τα φωνάζω από τις 22 Αυγούστου, που είδα για τέταρτη φορά ολόκληρη τη μονάδα μου να μετατρέπεται σε ΜΕΘ COVID, παρόλο που ήταν κατακαλόκαιρο σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον ιό. Κι έλεγα φανταστείτε τι θα γίνει αν μπει το φθινόπωρο και κρυώσει ο καιρός και αρχίσουν οι παρελάσεις, οι λειτουργίες και οι εορτασμοί στα σπίτια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φοιτητές στο Χάρβαρντ
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)
Οι φοιτητές του Χάρβαρντ αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)