metro kolonaki
Κλειστή πλέον για τους επισκέπτες η Πλατεία Κολωνακίου - Περιφράχθηκε για τις εργασίες του μετρό της «Γραμμής 4»

Προ των πυλών είναι τα έργα για τη «γραμμή 4» του μετρό, καθώς η πλατεία Κολωνακίου περιφράχθηκε. Ο σταθμός «Κολωνάκι» θα χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη και θα είναι ένας από τους 15 νέους σταθμούς της Γραμμής 4. 

Η «γραμμή 4» θα εξυπηρετεί πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη.

metro kolonaki
metro kolonaki

 

Θέσεις σταθμών

1. Άλσος Βεΐκου - Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.

2. Γαλάτσι - Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.

3. Ελικώνος - Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου - παιδική χαρά.

4. Κυψέλη - Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

5. Δικαστήρια - Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

6. Αλεξάνδρας - Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

7. Εξάρχεια - Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

8. Ακαδημία - Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

Πληροφορίες για τη γραμμή 4 του μετρό 

- Έχει μήκος περίπου 13 χλμ., εκτείνεται από την περιοχή του Αλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με τα φρέατα αερισμού τους, που είναι οι εξής: Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός», Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

- Με το έργο της γραμμής 4 (Α’ Φάση) θα εξυπηρετηθούν οι Δήμοι Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου, πέραν φυσικά της πρόσθετης εξυπηρέτησης που θα παρέχεται σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου της Αθήνας.

- Σήμερα το δίκτυο του μετρό καλύπτει (σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς) περίπου 850.000 κατοίκους, ενώ με το έργο της γραμμής 4 (Α’ Φάση) αναμένεται να εξυπηρετούνται περίπου 300.000 κάτοικοι επιπλέον.

- Υπολογίζεται ότι με τα μέχρι σήμερα έργα των γραμμών 2 και 3 του μετρό μειώθηκαν οι μετακινήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων κατά περίπου 180.000 ημερησίως, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στις κυκλοφοριακές συνθήκες των αστικών περιοχών του Λεκανοπεδίου. Περαιτέρω μείωση αναμένεται και με το έργο της γραμμής 4 (κατά περίπου 50.000 Ι.Χ. ημερησίως).

- Διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικά κτίρια, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικούς σταθμούς, όπως το Σύνταγμα, από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού.

- Θα υπάρχει μια υπερσύγχρονη, ασφαλής γραμμή, με υπεραυτόματα συστήματα.

- Ένα έργο νέας γενιάς, σύγχρονο και φιλοπεριβαλλοντικό.

- Το έργο συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι, έχει διάρκεια κατασκευής τα 8 χρόνια και προϋπολογισμό 1,2 δισ. (+ΦΠΑ) και έχουν ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες.

metro kolonaki

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας