Απόγνωση δυο εργαζόμενων γυναικών: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»
Από την Σοφία Μπεκατώρου και τη γενναία στάση της να καταγγείλει όσα υπέστη, ακολούθησε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη περίοδος γυναικείας αφύπνισης.

Στην κάμερα του «stonisi.gr» παραχώρησαν συνέντευξη δύο εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν ότι υφίστανται καθημερινά ψυχολογική βία εδώ και μήνες, από έναν άντρα σε ανώτερο πόστο από εκείνες- γεγονός που έχουν επανειλημμένα αναφέρει αρμοδίως, ενώ πλέον προχώρησαν και σε έγγραφη αναφορά.

Όπως περιγράφουν στη γνωστή δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου η εργασία τους στον Δήμο έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη και αναφέρουν περιστατικά σεξιστικής και παραβιαστικής συμπεριφοράς απέναντί τους, επειδή… είναι γυναίκες. Υφίστανται δηλαδή, από τα γεγονότα που περιγράφουν απειλές λόγω του φύλου τους. Από τον ψυχολογικό πόλεμο και οι δύο έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές.

Οι δύο εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης είναι μόνιμες υπάλληλοι, από την Αγιάσο, εργάτριες καθαριότητας στα απορριμματοφόρα, με δύσκολα ωράρια. Είναι η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ. από την Αγιάσο, και οι δύο διαζευγμένες με παιδιά- γεγονός που θεωρούν ότι παίζει ρόλο στο βλέμμα του «προϊσταμένου» τους και τη συμπεριφορά του απέναντί τους. Ο ίδιος έχει απλώς τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο στη χωματερή, αλλά σε σχέση με τυπικά προσόντα, όπως εξηγούν, δεν είναι ανώτερός τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο γυναίκες προχωρούν επώνυμα σε καταγγελία, και ζητούν δημόσια βήμα, ώστε να αλλάξουν σεξιστικές συμπεριφορές απέναντί τους- γεγονός που θα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και για άλλες συναδέλφισσές τους. Θα μπορούσαν να σιωπήσουν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές γυναίκες μέχρι σήμερα. Αλλά δεν το κάνουν.

«Δέχομαι μπούλινγκ στη δουλειά μου, ενώ προσπαθώ να βγάλω το ψωμί μου» λέει η Καλλιόπη. Η Δέσποινα, μητέρα δύο παιδιών δουλεύει από τις 8.30 το βράδυ έως τις 2.30 τα ξημερώματα. «Με κράτησε μετά τη βάρδια έως τις 4 το πρωί για να πάμε οι δυο μας, όπως μου είπε στο δρομολόγιο των Λουτρών», καταγγέλλει. «Από τον προηγούμενο χειμώνα υφίσταμαι αυτή την κατάσταση. Το  είχα αναφέρει στους ανώτερούς μου και δεν άλλαξε τίποτα».

Η Δέσποινα και η Καλλιόπη προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά προς τον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου και την επομένη ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο. Η αλλαγή αυτή για εκείνες σημαίνει ότι απαξιώνεται η καταγγελία τους και ότι μπαίνουν σε δυσμενέστερο πόστο με πιο χαμηλές απολαβές όταν πρέπει να ζήσουν τα παιδιά τους. Η μία από τις δύο πιέστηκε, όπως καταγγέλλει να υπογράψει ένα χαρτί ότι παραμένει στο πόστο της, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον «ανώτερό» της που έχει καταγγείλει ως δράστη!

«Περιμέναμε από γυναίκες προϊστάμενές μας να έχουν περισσότερη ευαισθησία» λένε και τονίζουν ότι έχουν αναφέρει τις απειλητικές συμπεριφορές του εν λόγω με φράσεις «θα σε αλλάξω ωράριο, θα σε πάω σε άλλο δρομολόγιο».

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια» φωνάζει η Καλλιόπη. «Οι άλλες γυναίκες φοβούνται και δεν μιλούν, ζητούμε σεβασμό δεν πάει άλλο» συνεχίζουν και υπογραμμίζουν ότι «πληρώνουν» το γεγονός ότι δεν είναι υπάκουες στον εν λόγω κύριο, με σενάρια και φήμες εναντίον τους που θέλουν να πηγαίνουν με άλλους άντρες και ό,τι σεξιστικό βάζει ανθρώπου νους. «Ότι είμαστε οι εξ όλης και προ όλης της χωματερής!»

Σε σχέση με τη μετακίνηση των δυο υπαλλήλων σε άλλο πόστο, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλής Κουντουρέλλης ανέφερε ότι αποτελεί ευνοϊκή λύση η προτεινόμενη νέα θέση στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων με πιο ευνοϊκό ωράριο και ο ίδιος δεσμεύεται για τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους. Ξεκαθάρισε ότι ξεκινά προκαταρκτική εξέταση και ότι δεν έχουν υιοθετηθεί οι καταγγελίες.

 

κάμερα βίντεο Θράσος Αβραάμ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάτια
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους βοηθάει στη λίπανση, το καθάρισμα και την ενυδάτωση των ματιών
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)