lekkas plymmires
Είχαν προσδιοριστεί «με κάθε δυνατή ακρίβεια» όλες οι καμένες περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, σημειώνει ο Ευθύμης Λέκκας - Προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν»

Είχαν προσδιοριστεί «με κάθε δυνατή ακρίβεια» όλες οι καμένες περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες. Αυτό υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, για πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την πυρόπληκτη Εύβοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισήμανε ότι ο ΟΑΣΠ είχε καταρτίσει ένα χάρτη μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις περιοχές, που υπήρξαν φωτιές, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην επιστημονική έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο παρόμοια φαινόμενα και μέσα σε δύο μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι δύο μήνες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους σχεδιαστές των έργων, έχουν ολοκληρωθεί 64 φράγματα σε στοχευμένα σημεία και με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές. Προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός της Κύπρου αφορούσε ανάλογο χρονικό διάστημα, με αυτό που είχαμε μπροστά μας σε ότι αφορά τα μέτρα που χρειάζονταν για την Εύβοια και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος επισημαίνει πως ο χειμώνας είναι μπροστά και έχουμε ακόμα χρόνο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών δύναται να συμβάλλει με τη τεχνογνωσία του. Σημειώσε πως «μπλέξαμε στην γραφειοκρατία μεταξύ φορέων, υπουργείων, περιφερειών, δήμων και όσων ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα».

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα να περιοριστούμε στην ολιστική προσέγγιση με την κατασκευή φραγμάτων και κορμοδεμάτων, αναφερόμενος στο παράδειγμα τις Κινέτας όπου τα παραπάνω έργα συνέβαλλαν αρνητικά στις πλημμύρες, με τα κορμοδέματα να φράζουν γέφυρες και αγωγούς αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο τι κατασκευάζουμε, πως κατασκευάζουμε και σε ποια σημεία τα κατασκευάζουμε», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

papoulia-filippidis
Εβελίνα Παπούλια - Ξέσπασμα στη δίκη του Φιλιππίδη: «Να σας πω για την ανατομία των γεννητικών οργάνων του για να με πιστέψετε;»
«Τι θέλετε να σας πω; Για την ανατομία των γεννητικών οργάνων του κ. Φιλιππίδη προκειμένου να δείτε αν λέω αλήθεια;»
Εβελίνα Παπούλια - Ξέσπασμα στη δίκη του Φιλιππίδη: «Να σας πω για την ανατομία των γεννητικών οργάνων του για να με πιστέψετε;»
Σημείωμα για Βασίλη
Σέρρες: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο όπου σκοτώθηκε ο μικρός Βασίλης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο, έχει γεμίσει λουλούδια, κεριά και μηνύματα παιδιών.
Σέρρες: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»