Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
lekkas plymmires
Είχαν προσδιοριστεί «με κάθε δυνατή ακρίβεια» όλες οι καμένες περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, σημειώνει ο Ευθύμης Λέκκας - Προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν»

Είχαν προσδιοριστεί «με κάθε δυνατή ακρίβεια» όλες οι καμένες περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες. Αυτό υπογραμμίζει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, για πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την πυρόπληκτη Εύβοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισήμανε ότι ο ΟΑΣΠ είχε καταρτίσει ένα χάρτη μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις περιοχές, που υπήρξαν φωτιές, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην επιστημονική έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο παρόμοια φαινόμενα και μέσα σε δύο μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι δύο μήνες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους σχεδιαστές των έργων, έχουν ολοκληρωθεί 64 φράγματα σε στοχευμένα σημεία και με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές. Προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός της Κύπρου αφορούσε ανάλογο χρονικό διάστημα, με αυτό που είχαμε μπροστά μας σε ότι αφορά τα μέτρα που χρειάζονταν για την Εύβοια και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος επισημαίνει πως ο χειμώνας είναι μπροστά και έχουμε ακόμα χρόνο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών δύναται να συμβάλλει με τη τεχνογνωσία του. Σημειώσε πως «μπλέξαμε στην γραφειοκρατία μεταξύ φορέων, υπουργείων, περιφερειών, δήμων και όσων ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα».

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα να περιοριστούμε στην ολιστική προσέγγιση με την κατασκευή φραγμάτων και κορμοδεμάτων, αναφερόμενος στο παράδειγμα τις Κινέτας όπου τα παραπάνω έργα συνέβαλλαν αρνητικά στις πλημμύρες, με τα κορμοδέματα να φράζουν γέφυρες και αγωγούς αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο τι κατασκευάζουμε, πως κατασκευάζουμε και σε ποια σημεία τα κατασκευάζουμε», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο νέος τρόπος εξέτασης

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα μέτρα: Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού...
Νέα μέτρα: Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΔΑΚΕ Καθηγητών: Πυρά κατά του υπουργείου Παιδείας-Τα πέντε λάθη που επιβάρυναν τους εκπαιδευτικούς
Πυρά κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εξαπολύει η ΔΑΚΕ Καθηγητών - Αιχμές και για τη στάση Παρεμβάσεων και ΠΑΜΕ αναφορικά με την...
ΔΑΚΕ Καθηγητών: Τα πέντε λάθη του υπ. Παιδείας που επιβάρυναν τους εκπαιδευτικούς