Συντάξεις: Η αύξηση της προσωρινής φέρνει εθνική των... 384€
H ψηφιακή κατάρτιση ηλικιωμένων έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής της 3ης ηλικίας με τα ψηφιακά εργαλεία - Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της τρίτης ηλικίας που έχει υιοθετήσει ήδη το υπουργείο και που πρόκειται να υλοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

«Σήμερα 1η Οκτωβρίου τιμούμε την τρίτη ηλικία, όλους αυτούς που μπορεί να είναι γονείς ή παππούδες μας και μας έχουν στηρίξει από τα πρώτα βήματα της ζωής μας», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι, «η σημερινή ημέρα λοιπόν πρέπει να μας υπενθυμίζει το ιδιαίτερο καθήκον απέναντι τους: Να μεριμνούμε αφενός για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους και αφετέρου για την πιο ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων που ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης περιλαμβάνεται και η ψηφιακή κατάρτιση ηλικιωμένων μέσω νέου προγράμματος που προωθείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό η πολιτική αυτή που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ, έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής των ηλικιωμένων με τα ψηφιακά εργαλεία

«Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε σημαντικό μέρος της ευθύνης για τις πολιτικές ως προς τα άτομα τρίτης ηλικίας. Και θέλουμε να μιλάμε με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει ακολουθήσει το υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας πως, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υιοθετηθεί μεταξύ άλλων οι ακόλουθες πολιτικές:

  • Αυξήθηκε το τμήμα της σύνταξης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από το 30% στο 70%.
  • Αντιμετωπίστηκαν αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας και ψηφίστηκε η αύξηση των αντίστοιχων συντάξεων.
  • Συνεχίστηκε η στήριξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος.
  • Ενισχύθηκε το προσωπικό στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κατά 33%.
  • Το νέο, ενιαίο και σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου ξεκίνησε να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας ως προς την επαφή με τις υπηρεσίες μας».

Μέτρα για την τρίτη ηλικία προανήγγειλε ο υπουργός

«Γνωρίζουμε καλά ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε πρόσθετα μέτρα που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας», σημείωσε επιπρόσθετα ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • Επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Μια προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, καθώς υπολογίζουμε βάσιμα ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση.
  • Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πολιτών από τον ΕΦΚΑ μέσω των νέων, ψηφιακών τεχνολογιών, π.χ. εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης και ηλεκτρονικά ραντεβού.
  • Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής τους με τα ψηφιακά εργαλεία. Πολιτική που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που υπάγονται στο Υπουργείο μας, πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
  • Εκπόνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα μελέτης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν αυτές οι δομές στους ηλικιωμένους.

«Η πολιτική για τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί για εμάς πάνω από όλα ζήτημα συνείδησης. Διότι ο σεβασμός και η ευαισθησία που αισθανόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αποδεικνύεται, όχι με λόγια, αλλά με έργα. Είναι δείκτης πολιτισμού για την κοινωνία μας», ανέφερε τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
Η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της σήμερα (25/04) στους χώρους της ΔΕΘ μέχρι και το Σάββατο (27/04) 
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024