Αθήνα
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
Αφορολόγητη θα είναι από την 1η Οκτωβρίου η μεταβίβαση ακινήτων έως 800.000 ευρώ από γονείς σε παιδιά

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, ανακοίνωσε χτες από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, και όπως εξειδίκευσε νωρίτερα σήμερα τα οικονομικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το αφορολόγητο στις γονικές παροχές αυξάνεται από 1η Οκτωβρίου 2021 στα 800.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, αξίας άνω των 150.000 υπήρχε φόρος που κλιμακωνόταν ανάλογα με το ύψος της περιουσίας. Για παράδειγμα μία γονική μεταβίβαση αξίας 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 1%. Από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 5% και για ποσά άνω των 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν 10%.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα και τις 30 Σεπτεμβρίου για τα χρηματικά ποσά ίσχυε η αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10%. 

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομιών θα αφορά  συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το όριο των 800.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα θα αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά και μετοχές.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

στρατιωτικές σχολές
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Στον «αέρα» η υπόσχεση για το 10% των θέσεων Αξιωματικών σε μαθητές ΕΠΑ.Λ.
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα
Στον Άρειο Πάγο οι συγγενείς θυμάτων - Ζητούν κακουργηματική δίωξη για τον Καραμανλή
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα
Ευάγγελος Βενιζέλος
Επίτιμος Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή από τη Νομική και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών
Σε κλίμα συγκίνησης η αναγόρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ
Επίτιμος Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή από τη Νομική και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών
Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ενότητα με «αστερίσκους» και το βλέμμα στις κάλπες – Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου
Η διεύρυνση της Χαριλάου Τρικούπη στη «σκιά» των καταστατικών κανόνων και των επιστροφών
ΠΑΣΟΚ: Ενότητα με «αστερίσκους» και το βλέμμα στις κάλπες – Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου