Θεσσαλονίκη: Σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο των λυμάτων
Τάση σταθεροποίησης σε υψηλότερα επίπεδα παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΑΠΘ

Τάσεις σταθεροποίησης του ιικού φορτίού του SARS-CoV-2 σε υψηλότερα επίπεδα δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου όπου οι τιμές του ιικού φορτίου είχαν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται, ιδιαίτερα από τις 17 Αυγούστου και μετά. Πιο έντονες διακυμάνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται ανάμεσα στις αναλύσεις που γίνονται τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, κάτι που έχει αποδοθεί στην πληθυσμιακή αλλοίωση, που παρατηρείται τους θερινούς μήνες λόγω μετακινήσεων.

rationalizedrelativesheddingrate_thessaloniki_upto26082021_short.jpg

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 25/08 και της Πέμπτης 26/08 είναι:

- Σταθερή (+10 %) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 23/08 και της Τρίτης 24/08.

-Σταθερή (+6%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 18/08 και Πέμπτης 19/08.

rationalizedrelativesheddingrate_thessaloniki_upto26082021_long.jpg

«Είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, καθώς σταδιακά επιστέφουν στην πόλη οι άνθρωποι από τις θερινές διακοπές τους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι φορείς του ιού -ασυμπτωματικοί ή μη. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όσους επιστρέφουν -ιδιαίτερα από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο- στις επαφές που θα έχουν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι αναγκαίο όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους για θωρακίσουν τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

esoterikon_3.jpg
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
677 νέες προσλήψεις σε ΟΤΑ: Θέσεις εργασίας σε Δήμους με εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών – Έρχονται προκηρύξεις για συμβάσεις ΣΟΧ σε όλη τη χώρα
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
Έξωση στα Χανιά
Χανιά: Αστυνομική εισβολή σε σπίτι πατέρα με δύο παιδιά – Απόπειρα έξωσης με πλειστηριασμό-«κοψοχρονιά»
Σάλος στα Χανιά για την απόπειρα έξωσης πολύτεκνης οικογένειας με αστυνομική συνοδεία – Το ακίνητο πλειστηριάστηκε για 100.000 ευρώ ενώ εκκρεμούν...
Χανιά: Αστυνομική εισβολή σε σπίτι πατέρα με δύο παιδιά – Απόπειρα έξωσης με πλειστηριασμό-«κοψοχρονιά»