emvolio
Menelaos Michalatos / SOOC
Η νέα τάξη πραγμάτων είναι πλέον τόσο γνώριμη και πηγαία στη ζωή μας που μία μακροσκελής  επισήμανσή της θα καθίστατο κοινότυπη και πλεονάζουσα

Η επιταγή για καθιέρωση μίας ασφαλούς post-covid εποχής απαιτεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξελικτικά μάλιστα αυξανόμενη όσο διαμορφώνονται νέες μεταλλάξεις του ιού.

Το πρωτοφανές αυτό οικουμενικό όραμα ομοιάζει με αίτημα, ή καλύτερα κάλεσμα, μεταξύ αλλήλων για συμπόρευση προς μία βιώσιμη και μόνιμη λύση. Οι «αντιρρησίες»  σ’ αυτό το όραμα συμπολίτες μας είναι οι δέκτες του παρόντος άρθρου – ανοιχτής επιστολής.

Το Σύνταγμα διαφυλάσσει ατομικές ελευθέριες, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος εκάστου στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του Αρ. 15, όπως και του Αρ. 8 της ΕΣΔΑ. Επέμβαση στα δικαιώματα γίνεται επιτρεπτή μόνο κατ’ εξαίρεση, όπως με την επίκαιρη ειδική περίσταση της δημοσίας υγείας.

Προσβάλλεται δηλαδή το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται η αυστηρή και σαφής περίσταση αυτή. Αρχές, οι οποίες πρέπει να κατευθύνουν τον Νομοθέτη, είναι η αρχή της αναλογικότητας, ωφελιμότητας, νομιμότητας κ.α.

Πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Λευκωσίας[1] επιβεβαίωσε την αναλογικότητα των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας και τόνισε την καίρια προϋπόθεση της δημόσιας υγείας. Ακόμη, αναφέρθηκε και στο αμφιλεγόμενο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, παραθέτοντας τη θεμελιακή απόφαση του ΕΔΑΔ Vavřička v. the Czech Republic.

Εν προκειμένω, κρίθηκε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σαν ιατρική πράξη χωρίς τη συγκατάθεση του δέκτη είναι καταρχήν παράφορη επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Συμπλήρωσε όμως ότι μία τέτοια υποχρέωση μπορεί να κριθεί επιβεβλημένη όταν εξυπηρετεί νόμιμο σκοπό, δηλαδή τον σκοπό της δημοσίας υγείας, κι άρα αναγκαίο περιορισμό σε μία δημοκρατική κοινωνία.[2] Αποφάσεις δικαστηρίων σε Ελλάδα, ΗΠΑ[3] κ.α. όχι μόνο επιβεβαίωσαν τη σαφή και ιδιάζουσα περίσταση που δικαιολογεί τον εν λόγω περιορισμό, ενώ επέτρεψαν υπό περιστάσεις υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρακτική ήδη ισχύουσα σε πολλές έννομες τάξεις.

Παρ' όλ' αυτά, η νομική αποκωδικοποίηση του προβλήματος δεν θα ικανοποιήσει τον φανταστικό χαρακτήρα – αποδέκτη της παρούσας επιστολής. Οπότε, θα ήθελα να απευθυνθώ άμεσα σε αυτόν και να σκιαγραφήσω το προβληματικό προφίλ του αντιρρησία, με σκοπό να αναστατώσω και να επαγρυπνήσω.                    

Αγαπητέ/ή,

Ως φιλελεύθερος, δε μπορώ παρά να σου παραθέσω τη δική μου οπτική περί ελευθερίας, την οποία, κατ’ εμέ, καπηλεύεσαι αλαζονικά.

Ελευθερία, η οποία δε δύναται να συνάδει με την αστική φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι αναρχία και φασισμός. Το έννομον του περιορισμού της ελευθερίας του πολίτη γίνεται αποδεκτό από έναν ευνομούμενο δημοκράτη, όταν υφίσταται σαφής νομική βάση. Τον διακατέχει αισθητική, που αφενός δεν ανέχεται κράτη-πατέρες που τον ετεροκαθορίζουν και τον αναθρέφουν νήπιο πολιτότητας, και αφετέρου δεν επιτρέπει σε θρησκοληψίες και ανυπόστατες προπαγάνδες να τον ευνουχίζουν κοινωνικά. Τα θέλγητρα της ευθυνοφοβίας, της κοινωνικής καχεκτικότητας, της νοητικής αεργίας δε δελεάζουν τον ελεύθερα ενημερωμένο και σκεπτόμενο πολίτη.

Τουναντίον όμως αγαπητέ/ή, εσύ γνωρίζεις συνειδητά και περήφανα ότι αναλαμβάνεις μηδενικό βάρος ευθύνης που άλλοι πρόθυμα έχουν ανασηκώσει. Ευχαριστείς παιδαριωδώς και ανόητα άλλους που έχουν εμβολιαστεί, γνωρίζοντας πως σε αυτούς διανέμεται το δικό σου μερίδιο προσφοράς, φωλιάζοντας στο πίσω βάθρο της κοινωνίας, κρυμμένος πίσω από το δάκτυλό σου, ευελπιστώντας να λησμονηθεί η δική σου απραξία. Τρέχεις πίσω από αχαΐρευτους, ρεζιλεμένους και περιθωριοποιημένους για να προσδόσεις στη στάση ζωής σου την όποια υποτυπώδη επιστημονική υπόληψη.

Μεμψιμοιρείς, απέχεις, απουσιάζεις. Η απουσία σου δεν είναι αντίστοιχη αυτής του Παλληκαρίδη, τον οποίο μεγαλεπήβολα μπορεί να τιμάς, αλλά σαν αυτή Ματσάκηδων και Ελπιδοφόρων από την εκστρατεία, σύσσωμου του κυπριακού επιστημονικού χώρου, για διαχείριση της πανδημίας. Αποθεωμένοι ιατροί – παρίες, που δε συμμερίζονται το scientific logical consensus της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ενώ πολλάκις διέσπειραν fake news, ατιμώνοντας το λειτούργημα που επιτελούν. Παραδείγματα δηλώσεων για «πειραματικά εμβόλια», ενώ διανύουμε το τέλος της Φάσης ΙV, κάτι που εξ ορισμού έχει ολοκληρωθεί στη Φάση ΙΙΙ, και νοουμένου των 5 δισ. χορηγημένων δόσεων, είναι εν δυνάμει εγκληματικά.

Η όποια κοινωνική και επαγγελματική καταξίωσή σου είναι φευγαλέα και απατηλή. Ως επαγγελματίας δεν κρίνεσαι μόνο από στείρα παραγωγή έργου, αλλά ως διανοούμενος, ικανός να αντιληφθείς βασικές επιστημονικές ενδείξεις και πορίσματα. Να χρησιμοποιείς cost-benefit προσεγγίσεις, χωρίς όμως η μόνη μεταβλητή στη συλλογιστική σου να είναι ο εαυτός σου και η όποια διαστρεβλωμένη ιδέα έχεις για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ο φόβος σου για το εμβόλιο είναι υπαρκτός αλλά όχι εύλογος υπό τις περιστάσεις, εάν αναλογιστείς inter alia την επιστημονική κατάρτιση των αρμοδίων που εφηύραν, παρασκεύασαν, ήλεγξαν, διένειμαν και συστήνουν τα σκευάσματα. Αμελείς να μελετήσεις επιστημονική βιβλιογραφία, γίνεσαι θύμα και θύτης παραπληροφόρησης. Επιδερμικά ενημερωμένος, ξεχνάς ότι, αν και ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του, η κάθε άποψη δεν έχει την ίδια βαρύτητα.

Ενδεχομένως, να χρησιμοποιείς ένα προσωπείο ευπρέπειας. Δεν επιθυμείς να κριθείς κοινωνικά ως υπόλογος των πράξεών σου, αλλά θες να ελίσσεσαι καιροσκοπικά σαν φίδι πάνω στον κόρφο όσων εμβολιαστήκαν. Υπομένεις με νεύρο και πυγμή, παθιάζεσαι, γίνεσαι ένα στον όχλο συνωμοσιολόγων και απαίδευτων.

Είσαι νέος/α, που αναμένεις κουτοπόνηρα σε ανοσίες φυσικές αγέλης, αγνοώντας τον κίνδυνο που έχουν άλλες ομάδες συμπολιτών σου από τη διασπορά του ιού και τη διαιώνιση νέων μεταλλάξεων στις οποίες δυνητικά μπορεί να συμβάλεις.

Καταχράσαι τη θρησκεία σου, σκέπτεσαι πως στην ατόφια ανωτερότητά της δεν πρέπουν ανθρώπινες επεμβάσεις, ούτε επιστημονικά τερτίπια. Διόρθωσέ με αν παρεκτρέπομαι, αλλά γιατί ο εμβολιασμός δεν θεωρείται πράξη υψίστης χριστιανικής αλληλεγγύης;

Πρόθεσή μου δεν είναι η προσβολή, ούτε η στοχοποίηση.                           

Η χρήση ενός αορίστου υποκειμένου με βοήθησε να συνοψίσω όλα τα ανησυχητικά μοτίβα συμπεριφοράς που εντοπίζονται σε μερίδα συμπολιτών μας και να δημιουργήσω έναν αλλιώτικο, και αρκετά επικίνδυνο, Frankenstein. Το μήνυμά μου, ωστόσο, απευθύνεται στον κάθε λογής αντιρρησία, από τον πιο φανατισμένο μέχρι τον λιγότερο διστακτικό. Γιατί, ευτυχώς ή δυστυχώς, ουδείς ό νοείς μεν οίδεν, ό δε ποιείς βλέπει.

 

[1] Αρ. Αγωγής 1322/2021

[2] Vavřička and Others v. the Czech Republic (47621/13)

[3] Klaassen v. Trustees of Indiana University (Application (21A15)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypa-peiramatika.jpg
Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία 2024: Οδηγός για αιτήσεις, κλήρωση και τεστ δεξιοτήτων
Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και το ενδιαφέρον αναμένεται αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα...
Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία 2024: Οδηγός για αιτήσεις, κλήρωση και τεστ δεξιοτήτων
metatheseis.jpg
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι βάσεις των γενικών μεταθέσεων μέχρι και το 2024 σε Π.Ε και Δ.Ε- Πίνακες
Οι πίνακες περιέχουν στοιχεία για τα έτη 2000 – 2024 για την Δευτεροβάθμια και 2021 – 2024 για την Πρωτοβάθμια (ώστε να μπορούν να γίνουν και...
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι βάσεις των γενικών μεταθέσεων μέχρι και το 2024 σε Π.Ε και Δ.Ε- Πίνακες
koronoios-osfrisi.jpg
Έρευνα: Ο κορονοϊός έχει αντίκτυπο στις γνωστικές λειτουργίες
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη μειωμένη άσκηση, τη χρήση αλκοόλ, την κατάθλιψη και τη μοναξιά ως βασικούς παράγοντες κινδύνου που επηρέασαν τα...
Έρευνα: Ο κορονοϊός έχει αντίκτυπο στις γνωστικές λειτουργίες