Φωτιά Εύβοια: «Καλπάζουν» προς Ιστιαία οι φλόγες - Μαρτυρίες κατοίκων
Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια - Δραματικές εκκλήσεις κατοίκων και τοπικών Αρχών - Βίντεο

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Λίγο μετά το μεσημέρι σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής αυτή την στιγμή ανησυχία προκαλεί το μέτωπο της φωτιάς μεταξύ της Ιστιαίας και των Βασιλικών στην περιοχή που ονομάζεται Αγδίνες. Όπως δε, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ εκκενώνονται χωριά στην ευρύτερη περιοχή, όπως Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες, για προληπτικούς λόγους.

Για τον πύρινο εφιάλτη στα χωριά της Εύβοιας και τις αγωνιώδεις κραυγές των κατοίκων για βοήθεια, μιλά ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας στο OPEN, σημειώνοντας πως δύο δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τεράστια έκταση γης κι εκατοντάδες σπίτια καμένα. Σημείωσε πως υπάρχει απειλή για οικισμούς, η Εύβοια εκπέμπει SOS.

«Έχουμε δύο μέτωπα που μας έχουν περικυκλώσει, δεν έχουμε διέξοδο», λέει κάτοικος της Ιστιαίας.

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, με κάτοικο της περιοχής να μιλά για τις απελπιστικές προσπάθειες που κάνουν προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ δείχνει στην κάμερα τα μέτωπα που πλησιάζουν την Ιστιαία. Καταγγέλλει ότι δεν γίνονται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Μιλά για άμεσο κίνδυνο να περικυκλωθούν χωριά και να εγκλωβιστούν κάτοικοι.

 Ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις - Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Επείγουσα ειδοποίηση στους κατοίκους του νησιού της Ρόδου για να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί απέστειλε σήμερα το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ειδοποίηση έγινε τηλεφωνικά με μήνυμα από το 112 ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν γίνει από χθες και από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα επιφυλακής και επιτήρησης κυρίως στις δασικές περιοχές αφού σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος φωτιάς -κατηγορίας 5- σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει επίσης από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου. Επίσης στα νησιά Κω και Κάρπαθο αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν τεθεί σε ισχύ ανάλογα μέτρα.

Ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ειδικά στις επικίνδυνες περιοχές εκτελούνται και περιπολίες σε μόνιμη βάση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

Καλά στην υγεία του ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη Λίμνη

«Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας» επιβεβαιώνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.

Ο 45χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΥ Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια. Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη «νοσηλεύεται και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».

Στο Μαντούδι, που έχει εκκενωθεί, δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας παραμένουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ασφαλές σημείο, στην περιοχή της πυρκαγιάς, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον χρειαστεί, στους πυροσβέστες που επιχειρούν.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;