πυρκαγιά φωτιά εναέρια μέσα
Για πέμπτη ημέρα συνεχίζει ο πύρινος εφιάλτης στην χώρα - Μια πύρινη κόλαση που απλώνεται από άκρη σε άκρη

Κρανίου τόπος η χώρα με τις πυρκαγιές να καίνε ανεξέλεγκτα για πέμπτη ημέρα. Κατοικίες τυλίγονται στις φλόγες η μία μετά την άλλη, πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες με κίνδυνο της ζωής τους και μια ανυπολόγιστη ζημιά στο οικοσύστημα. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι βίντεο από ελικόπτερο, όπως το μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, από τη φωτιά.

ΠΥΡΓΟΣ

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Ένα ελικόπτερο επιχειρεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από ελικόπτερο, στην περιοχή επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Μήνυμα εκκένωσης Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου

Το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία ΣκέπηΑγία ΠαρασκευήΚαπιτένιαΒρυσάκιΛόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

πυρκαγιά

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης

Αττική 

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα για την Αττική, στην οποία συνεχίζεται ο εφιάλτης από την πυρκαγιά που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα, στον Άγιο Στέφανο και στην Μαλακάσα, ενώ προβλέπεται μια ακόμα πιο δύσκολη μέρα, καθώς άρχισε ήδη να ενισχύονται οι άνεμοι στην περιοχή.

πυρκαγιά

 

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και κατευθύνεται προς Μαλακάσα, τα πράγματα ήταν επίσης δύσκολα, καθώς η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από προχτές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.
Το τρίτο μέτωπο προς Άγιο Στέφανο είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού και έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα, επίσης αργά αλλά σταθερά.

Και εκεί γίνεται μάχη για να μην προχωρήσουν οι φλόγες, αλλά δεν έχει ελεγχθεί σε κανένα σημείο.

Στο υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας πυρκαγιάς που έχει εξαφανίσει σχεδόν το υπέροχο δάσος της Βόρειας Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρωσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι την νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

ΕΥΒΟΙΑ

Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Επιπλέον 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από παραλία στις Ροβιές Ευβοίας και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο φερυ μποτ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ" το οποίο παραμένει στο λιμάνι Λίμνης Ευβοίας.

Εκκενώσεις σε μοναστήρι και κατασκήνωση. Οι φλόγες κύκλωσαν Μετόχι και Σπαθάρι

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας προχωρά πλέον η αστυνομία έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής.

Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, σε δασική περιοχή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ