Στο έλεος της φωτιάς η χώρα: Καίγονται σπίτια - Συνεχείς εκκενώσεις σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Φωκίδα και Γρεβενά - Πέντε συνολικά οι πυροσβέστες, ένας τραυματίας πυροσβέστης

Μάχη σώμα με σώμα δίνουν με τις φλόγες οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα κατά τα οποία οι φωτιές που εκδηλώθηκαν ήταν πάνω από 85.

Από την Τετάρτη, το μεγαλύτερο στοίχημα των Αρχών ήταν η διαχείριση των πύρινων μετώπων σε Ηλεία, Εύβοια και Μεσσηνία, ενώ εφιαλτικές είναι οι εικόνες στο νέο μέτωπο που κατακαίει την Αττική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο 24ωρο έχουν εκκενωθεί περισσότερα από 30 χωριά, ενώ συνεχώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε πολλά μέρη.

Το έργο της Πυροσβεστικής είναι τιτάνιο και συνεχώς εθελοντές ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι φλόγες μπήκαν στη Δροσοπηγή - Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι, Αφίδνες

pyrkagia4.jpg

Ανεξέλεγκτη η καταστροφική φωτιά που μαίνεται στην Αττική. Οι φλόγες μπήκαν στη Δροσοπηγή και καίγονται σπίτια ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Κρυονέρι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες.

Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν δυναμώσει ενώ για λόγους ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και μάχη με την πυρκαγιά δίνουν μόνο τα εναέρια μέσα θα μπορούν να επιχειρούν έως τη Δύση του Ηλίου.

Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να επιχειρήσουν λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με τις εναέριες δυνάμεις να είναι οι μόνες που μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο μόνο μέχρι μετά τις 20.30 και τη Δύση του Ηλίου. 

Το άλλο μέτωπο πέρασε από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι με αποτέλεσμα να ενωθούν και αυτή τη στιγμή να καίγονται σπίτια σε όλες τις περιοχές που κατακαίει η πυρκαγιά.

Σημειώνεται πως νωρίτερα εκκενώθηκαν το Κρυονέρι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Δροσοπηγή και οι Αφίδνες.

Συνολικά υπάρχουν πέντε τραυματίες ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε στο κεφάλι.

Εκκενώνονται συνεχώς χωριά στην Εύβοια

Σε τρία μέτωπα καίει η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να «καταπίνουν» χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Οι τοπικές αρχές καλούν τους κατοίκους των χωριών να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πολύ αραιές πτήσεις των εναέριων μέσων κατάσβεσης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και δυσκολεύουν τις προσπάθειες.

archaia_olympia.jpg

Νωρίτερα, αποχώρησαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του οικισμού Κουκουλοί. Το σημείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς οι Αρχές θεωρούν ότι η φωτιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεφύγει από εκεί. 

Φωτιά Ηλεία: Μεγάλη μάχη στον Λάλα - Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο φωτιές στην Ηλεία, η μία  στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους το χωριό Κλαδέος όπου νωρίτερα υπήρχαν αναφορές ότι είχαν εγκλωβιστεί 150 κάτοικοι, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Λάλας: Δραματικές εικόνες - Καίγεται το πρώτο σπίτι

Πραγματική μάχη στην είσοδο της περιοχής του Λάλα δίνουν αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς η οποία όμως μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με το ilialive ο πρώτο σπίτι του χωριού έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η φωτιά μπαίνει και στον χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Παράλληλα η φορά του ανέμου, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία καθώς στρέφεται προς την περιοχή που βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης.

Φωτιά στη Μεσσηνία: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο

fotia_olympia.jpg

Το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε εντολή για την εκκένωση 3 οικισμών που βρίσκονται στην Αρκαδία εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από την Τετάρτη στη Μεσσηνία. Πρόκειται για τα χωριά Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι.

«Μας άφησαν να καούμε, είμαστε στο έλεος» - Τι καταγγέλλει η δήμαρχος

«Μας αφήσανε να καούμε», καταγγέλλει η δήμαρχος Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου η οποία μίλησε στο OPEN TV για τη φωτιά που καίει από την Τετάρτη στη Μεσσηνία.

Από το πύρινο μέτωπο έχουν καεί σπίτια ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε εντολή εκκένωσης για 3 χωριά της Μεσσηνίας. Πρόκειται για το Διαβολίτσι, την Άνω και Κάτω Μέλπεια τα οποία απειλούνται από τις φλόγες. 

Ενεργά μέτωπα σε Γρεβενά και Φωκίδα

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί και Σαρακίνα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Συγκεκριμένα τα μηνύματα αναφέρουν: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι, Δίπορο Γρεβενών, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Η προληπτική εκκένωση τον οικισμών Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί και Σαρακίνα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών αποφασίστηκε μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στον δήμο Δεσκάτης βρίσκεται σε εξέλιξη, από την Τρίτη, πυρκαγιά σε δασική έκταση, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμερα αναζωπυρώθηκε.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

«Παρακαλούμε τους κατοίκους των ανωτέρω οικισμών για την κατανόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Εκκενώθηκαν Ελαία και Καλλιθέα στη Φωκίδα

Ανεξέλεγκτα κινείται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας.

Ηδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα, με τους κατοίκους να οδηγούνται προς τον Άγιο Σπυρίδωνα. 

«Η φωτιά στην Ελαία και την Καλλιθέα της Φωκίδας κινείται ανεξέλεγκτα. Ξεκίνησε από την Ελαία όπου έκαψε σπίτια, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Καλλιθέα, όπου επίσης έκαψε σπίτια και τώρα ισχυροί άνεμοι την οδηγούν νότια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος Το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 6 χιλιόμτερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές χούντα
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο
Τη σχολική πραγματικότητα τον καιρό της χούντας εικονογραφεί με τον πιο πιστό τρόπο ένα μικρό κιτρινισμένο τετράδιο που έπεσε τυχαία στα χέρια μας.
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο