Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα - Καταγγελίες για αργή αντίδραση της πυροσβεστικής
«Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος - Έκτακτη ενημέρωση Μ. Χρυσοχοΐδη

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται Ζήρια Αχαΐας με κατοικίες να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τους κατοίκους να κατευθύνονται προς το Αίγιο, όπως τους υπέδειξε η Πολιτική Προστασία με μήνυμα από το 112. Την ίδια στιγμή, την αργή αντίδραση της πυροσβεστικής καταγγέλλει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, αφού όπως είπε «μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα».

Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη σε έκτακτη ενημέρωση.

«Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα», δήλωσε σε συνέντευξη του ο Γ. Ντίνος

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλάνα της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν κάει παραπολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό».

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστιές την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης.

Σε έκτακτη ενημέρωση προέβη ο Μ. Χρυσοχοΐδης - «Η η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί»

Τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Αχαΐα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς απαρίθμησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτες δηλώσεις πριν από λίγο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Για αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.

 Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκεται ειδικό κλιμάκιο για τους εμπρησμούς προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τέλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα. Απηύθυνε δε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Στο μεταξύ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και Λόγγος, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου στο ρεύμα προς Αθήνα.
Έκλεισαν ακόμη για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών - Κορίνθου. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα για όσα οχήματα κατευθύνονται προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Τροχαίας οι οδηγοί που κινούνται προς Αθήνα  να χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, καθώς ήδη κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα