Thumbnail
Δεκάδες τα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια - Χαλκιδική, Χανιά και Καπανδρίτι σε συναγερμό

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, καθώς εντοπίστηκαν μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Στην Χαλκιδική έχουν εκκενωθεί τμήματα παιδικής κατασκήνωσης που φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά. Στην κατασκήνωση εντοπίστηκαν 14 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμός και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης.

«Είχαν κάνει το self test»

Σύμφωνα με το thesstoday.gr όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες όταν ένα παιδί ανέβασε πυρετό και βγήκε θετικό στον ιό. Όπως δήλωσε στο μέσο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ), Παναγιώτης Μπαρδάκης τηρήθηκε κατά γράμμα το σχετικό πρωτόκολλο και ενημερώθηκαν άμεσα οι γονείς. Παρέλαβαν το παιδί προκειμένου να γίνει το μοριακό τεστ. «Το παιδί βρισκόταν 4 μέρες μόλις στην κατασκήνωση. Ενδεχομένως να έφερε τον ιό απ’ έξω και να κόλλησαν και τα υπόλοιπα. Είχε κάνει βέβαια το self test  αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ο κίνδυνος της διασποράς είναι αναμενόμενος. Υπάρχει ακόμη και ο προβληματισμός μας για το επισκεπτήριο καθώς οι κατασκηνώσεις είναι κλειστές δομές. Μπορεί το πρωτόκολλο να το επιτρέπει με κίνδυνο βέβαια τη διασπορά του ιού αλλά με δική μας απόφαση δεν αφήνουμε να γίνονται τα επισκεπτήρια παρόλο που ορισμένοι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους.», εξήγησε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 30 παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το θετικό κρούσμα, τα 14 εμφάνισαν συμπτώματα, ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν και η αναχώρησή τους έγινε την Πέμπτη το πρωί.

Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης προχώρησαν άμεσα στην εκκένωση και κατόπιν στην απολύμανση των σπιτιών που φιλοξενούνταν τα παιδιά. Συνεχίζει να λειτουργεί με την υπόλοιπη δομή και όσα παιδιά βγήκαν αρνητικά μπορούν να επιστρέψουν. Στις 16 Ιουλίου αναμένεται να λειτουργούν ξανά όλα αφού ξεκινά και η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος.

«Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και περιμένουμε οδηγίες. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test παρόλο που το πρωτόκολλο για τις κατασκηνώσεις είναι αρκετά πρόχειρο. Τα self test στα παιδιά δεν είναι υποχρεωτικά πριν μπουν στην κατασκήνωση. Υπάρχει απλά μια σύσταση. Το κράτος δεν έχει έρθει σε καμία επικοινωνία με την Ένωση ώστε να διαμορφωθούν τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από μόνοι μας προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεν μπορούμε στις κατασκηνώσεις να κάνουμε μοριακά τεστ στα παιδιά. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος για εμάς.», δήλωσε ο κ. Μπαρδάκης.

Κρούσματα και σε κατασκήνωση των Χανίων

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού εντοπίσθηκαν σε κατασκήνωση των Χανίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα συνολικά κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα, αφού η κατασκήνωση φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά.

Σύμφωνα με το zarpanews, τα τεστ που έγιναν (self, rapid, μοριακό PCR) έβγαλαν πάνω από 30 θετικά παιδιά έως τώρα.

Μάλιστα, τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως την Παλαιόχωρα, όπου τέσσερα παιδιά προερχόμενα από την κατασκήνωση βρέθηκαν θετικά.

Σημειώνεται πως οι ιθύνοντες πήραν την απόφαση να κλείσει η κατασκήνωση έως τις 15/7 και τα παιδιά θα γίνονται δεκτά μόνο με rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτές επισκέψεις.

«Οι ιθύνοντες της κατασκήνωσης μπορεί να γνώριζαν την ύπαρξη κρουσμάτων από την Δευτέρα»

Αυτό που έχει εξοργίσει τους περισσότερους γονείς, όπως λένε στο zarpanews, είναι οι χειρισμοί της κατασκήνωσης, αφού το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας χθες, όμως νέα καταγγελία από μητέρα αναφέρει ότι πήρε το παιδί της με πυρετό από την κατασκήνωση την Τετάρτη, έκανε τεστ που βγήκε θετικό και ενημέρωσε για το γεγονός τους υπεύθυνους.

Μάλιστα, η μητέρα έχει κολλήσει και η ίδια, πλέον, και είναι υποχρεωμένη να παραμείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το zarpanews, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ιθύνοντες της κατασκήνωσης μπορεί να γνώριζαν την ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού στον χώρο τους ήδη από την Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν ενημέρωσαν κανέναν από τους γονείς για το γεγονός, αλλά επέμεναν να διαψεύδουν τις φήμες σε ερωτήσεις που τους γίνονταν από γονείς, συμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πάει στην κατασκήνωση για ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά του ιού σε όσα παιδιά έχουν ακόμα μείνει στην κατασκήνωση, αφού πολλά είναι εκείνα που έχουν σπεύσει να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Αναστάτωση και στο Καπανδρίτι

Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και σε κατασκήνωση στο Καπανδρίτι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 3 παιδιά θετικά στον Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία ειδοποιήθηκαν άμεσα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγνωστικών τεστ στα παιδιά και τους εργαζόμενους, όπως και η ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί