Ηλεκτρονικές αγορές: Τι ισχύει με το ΦΠΑ για αγορές εκτός ΕΕ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα ΕΛ.ΤΑ. διευκρινίζουν τι ισχύει πλέον με το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22€ - Ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων από χώρες εκτός Ε.Ε.

Αλλαγές υπάρχουν από χτες, 1η Ιουλίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), λόγω της έναρξης ισχύος των νέων μέτρων ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία, θα καλούνται να καταβάλουν ΦΠΑ ακόμα και για διαδικτυακές αγορές μικρότερες των 22€ που θα εισαχθούν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες, από την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως της ημέρας αγοράς, οι οποίες μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από σχετικές χρεώσεις.

Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής των νέων κανόνων και υποχρεώσεων εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του e-commerce, το οποίο επιτάχυνε η πανδημία, για αντικείμενα αξίας μέχρι 150€ (B2C), προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, να διασφαλιστεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα Κράτη Μέλη.

Στην χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση του φόρου θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  1. Ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop–IOSS), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο διαδικτυακός πωλητής και o φόρος αποδίδεται σε μία ηλεκτρονική πύλη «one-stop shop».
  2. Ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ (special arrangements), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο παραλήπτης του δέματος και ο φόρος αποδίδεται, για λογαριασμό του, από τον ταχυδρομικό φορέα.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ενημερώνουν και διευκρινίζουν ότι η νέα αυτή διαδικασία, εφόσον τα αντικείμενα αξίας μέχρι 150€ έχουν αποσταλεί από τις χώρες, με ευθύνη του αποστολέα, με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή ή μέσω του καθεστώτος IOSS, δεν θα έχουν κάποια επιβάρυνση για τον εκτελωνισμό τους.

Ενδεχόμενες χρεώσεις για εργασίες εκτελωνισμού θα υπάρξουν μόνο για όσα αντικείμενα δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και στην περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβάλει η ΑΑΔΕ.

Τονίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο εισόδου των εμπορευμάτων στην Ε.Ε. - και όχι το χρόνο παραγγελίας ή αποστολής των αγαθών – και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξει επιβάρυνση ΦΠΑ για τους καταναλωτές που προχώρησαν σε αγορές πριν την 1η Ιουλίου.

Τα ΕΛΤΑ ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων από χώρες εκτός Ε.Ε. που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση αυτών στα τελωνεία της χώρας εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (PostEurop), της οποίας μέλος είναι τα ΕΛΤΑ, επεσήμανε προς την Ε.Ε. την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις ΦΠΑ από τους καταναλωτές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Περισσότερα για την απόφαση της ΑΑΔΕ εδώ....

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia (2)
Πτώση 25χρονης στον Πειραιά: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εξετάζεται ο σύντροφός της
Τραγωδία στον Πειραιά: Προσήχθη ο σύντροφος της 25χρονης που έπεσε από τον 7ο όροφο – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Πτώση 25χρονης στον Πειραιά: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εξετάζεται ο σύντροφός της
myschool
MySchool: Η νέα μεγάλη αλλαγή σε ΑΦΜ και πιστοποιητικά γέννησης για γονείς
Πώς η διασύνδεση με το Μητρώο Πολιτών απαλλάσσει χιλιάδες γονείς από έγγραφα και απλοποιεί τις εγγραφές στα σχολεία
MySchool: Η νέα μεγάλη αλλαγή σε ΑΦΜ και πιστοποιητικά γέννησης για γονείς