Πολεμικές τέχνες για επιβίωση μαθαίνουν οι γυναίκες – Αύξηση 50% στα μαθήματα
Κατά 50% αυξηθήκαν τα μαθήματα πολεμικών τεχνών για τις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, μετά την έξαρση έξαρσης της εγκληματικότητας και τα περιστατικά βιασμών και ξυλοδαρμών εναντίον τους

Τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο των περιστατικών ξυλοδαρμού και βίας απέναντι σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας όλο και συχνότερα.

Οι καθημερινές ειδήσεις που αναπαράγονται στα social media προκαλούν οργή στην κοινωνία που παρακολουθεί γυναίκες να πέφτουν θύματα αγνώστων, συγγενών και συζύγων, με αποκορύφωμα τη γυναικοκτονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, όπου ο δολοφόνος της «έψαχνε» μαζί με την ΕΛΑΣ του δολοφόνους της γυναίκας του.

Ο εκπαιδευτής Krav Maga, Μάκης Ευθυνόπουλος, μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε την αύξηση της τάξεως του 40 – 50% στα μαθήματα γυναικών στην πολεμική τέχνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον φόβο που κυριαρχεί από τα απανωτά περιστατικά. «Υπάρχει φόβος στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Ειδικά οι νεότερες κοπέλες, τους τελευταίους μήνες μετά τα τόσα περιστατικά με βιασμούς και ξυλοδαρμούς ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την ενασχόλησή τους με τις πολεμικές τέχνες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυνόπουλος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι ενδιαφερόμενες ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή κατηγορία 15 – 40 ετών, ενώ αυτό που ζητούν στην πρώτη επαφή με τη σχολή είναι να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για αληθινά περιστατικά του δρόμου και όχι προετοιμασία αγώνων. «Θέλουν ουσιαστικά να είναι πιο προετοιμασμένες και πιο υποψιασμένες στα πραγματικά περιστατικά του δρόμου. Και εκεί βοηθάει το Krav Maga. Να γνωρίζουν κινήσεις που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήξεραν», σημείωσε ο εκπαιδευτής.

«Δυστυχώς ενδιαφέρονται αφού πρώτα γίνουν θύματα» 

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται στην ενασχόληση των γυναικών με τις πολεμικές τέχνες σύμφωνα με τον επικεφαλής της Krav Maga Protection International, Χρήστο Οικονόμου, είναι ότι στην πλειοψηφία εκδηλώνεται ενδιαφέρον, αφού έχουν βρεθεί πρώτα στη θέση του θύματος. «19 από τις 20 γυναίκες που έχουν έρθει για να μάθουν Krav Maga είχαν πέσει πρώτα θύματα κακοποίησης, λεκτικής ή σωματικής. Αυτό είναι πολύ δυστυχές, όμως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό που ζητούν είναι να αφομοιώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα κινήσεις και τακτικές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στη σχολή μας εκδηλώνεται καθημερινά ενδιαφέρον από γυναίκες, γιατί η εκπαίδευσή μας επικεντρώνεται στις καταστάσεις βίας αστικού περιβάλλοντος. Αν κάποιος θέλει να μάθει κάτι ρεαλιστικό και το ψάξει, θα απευθυνθεί σε εμάς».

Η σχολή Krav Maga Protection International σύμφωνα με τον επικεφαλής ασχολείται κυρίως με την αυτοάμυνα γυναικών και σύμφωνα με τον ίδιο, διοργανώθηκε σχετικό σεμινάριο το 2019 στο Παλαί Ντε Σπορ, με στόχο να ενισχυθεί το συγκεκριμένο κοινωνικό κομμάτι. «Στηρίζουμε πολύ την προσπάθεια των γυναικών για την αυτοάμυνά τους και μας απασχολεί στον μέγιστο βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. Σχετικά με τις ηλικίες που παρουσιάζεται το ενδιαφέρον για την πολεμική τέχνη, ο επικεφαλής της Krav Maga Protection International επεσήμανε ότι διδάσκονται μαθήματα σε νεαρές κοπέλες από 15 ετών μέχρι και άνω των 40. «Το Κrav Maga δεν είναι η μοναδική τέχνη για αυτοάμυνα στον δρόμο, αλλά στα μαθήματα που θα διδαχθεί κανείς μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα τις ρεαλιστικές καταστάσεις του δρόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους»

Αύξηση 25-30% τον τελευταίο χρόνο στα ενεργά μαθήματα γυναικών στις πολεμικές τέχνες «βλέπει» ο ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της σχολής AYUTTHAYA CAMP THESSALONIKI, Λευτέρης Κατσιάνος. «Τον τελευταίο χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των γυναικών γύρω από τα μαχητικά αθλήματα, αλλά κυρίως για την αυτοάμυνα και το πώς θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτής Μάι Τάι, υπογραμμίζοντας πως ο κινητήριος μοχλός είναι ξεκάθαρα τα απανωτά περιστατικά κακοποίησης των γυναικών. «Έχουμε γυναίκες 18 έως 45 ετών που ασχολούνται πλέον με τις πολεμικές τέχνες και συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατά 30%», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον και η λανθασμένη πληροφόρηση

Ο έμπειρος εκπαιδευτής Wing Chun – Kung Fu – Eskrima, Χρήστος Βαφειάδης με εμπειρία πάνω από 45 χρόνια στις πολεμικές τέχνες, υπογράμμισε στο ThessToday.gr το αυξημένο ενδιαφέρον των γυναικών για την αυτοάμυνά τους, επισημαίνοντας ωστόσο, τη… λανθασμένη πληροφόρηση που έχουν σχετικά με την ενασχόλησή τους με την αυτοπροστασία. «Οι περισσότερες γυναίκες που τηλεφωνούν και ενδιαφέρονται ζητάνε αυτοάμυνα, αλλά η κατεύθυνση είναι εντελώς λανθασμένη, διότι έχουν πληροφορηθεί για λάθος πράγματα», τόνισε ο κ. Βαφειάδης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, πηγαίνουν να κάνουν τέχνες οι οποίες είναι μακροπρόθεσμες και αργούν να εμφανιστούν τα αποτελέσματά τους. Δεν ασχολούνται με τέχνες που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά περιστατικά βίας».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «η επιλογή τους είναι να διαλέξουν μαχητικό άθλημα που κάνουν οι άνδρες. Πηγαίνουν με αυτή τη λογική και διαλέγουν για παράδειγμα το kick boxing, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει αυτοάμυνα ή μαχητικά σπορ», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυνομια ρεθυμνου
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!
Η όλη επιχείρηση στήθηκε για να… βρεθεί ποιος ευθύνεται  για κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που γράφτηκαν στην πόλη στις 25 Μάρτη!
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!