kandanos
«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών» - Σαν σήμερα στις 3 Ιουνίου 1941 οι ναζί ξεκληρίζουν και ισοπεδώνουν ένα ολόκληρο χωριό, επειδή αντιστάθηκε

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών». Τη μακάβρια και συνάμα πασίγνωστη επιγραφή άφησαν πίσω τους οι ναζιστικές ορδές της Βέρμαχτ, όταν, μια ημέρα σαν σήμερα, κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος, στην Κρήτη, σφαγιάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους του, επειδή αντιστάθηκαν στην εισβολή.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου, μετά από σφοδρή μάχη στο φαράγγι της Κανδάνου, όπου σκοτώνονται δεκάδες Γερμανοί. Οι κάτοικοι του χωριού πολεμούσαν με όσα μέσα διέθεταν, με τη μάχη να τελειώνει στις 31 Μάιου. 

Οι ναζί όμως επιστρέφουν στο χωριό και τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, μετά από διαταγή του Γκαίρινγκ, ξεκινά η ανείπωτη σφαγή. Αρχικά εκτελούνται 6 ηλικιωμένοι, ενώ την επομένη, 3 Ιουνίου 1941, ξεκληρίζεται το χωριό, το οποίο είχε ήδη βομβαρδιστεί ανελέητα ήδη από τις 20 Μαΐου.

Ολοκαύτωμα! Οι ναζί συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Περίπου 180 κάτοικοι δολοφονούνται, τα σπίτια τους πυρπολούνται, ακόμα και τα ζώα τους σφάζονται. Το μένος των χιτλερικών ορδών είναι τέτοιο που αφήνουν και γραπτές αποδείξεις της θηριωδίας τους.

Στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» έχει γίνει η εξής αναφορά για τη σφαγή στην Κάνδανο: «Η μοναδική περίπτωση εγκλήματος πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων».

Τα «μνημεία» της μακάβριας θηριωδίας

Τρεις ήταν συνολικά οι πινακίδες που έβαλαν οι ναζί για να «διαφημίσουν» το σκοτεινό έγκλημά τους και να τρομοκρατήσουν κάθε επίδοξο αντιστασιακό.

Η πρώτη έγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE».

H δεύτερη έγραφε: «Ως αντίποινον των απω οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».

Την τρίτη, που τοποθετήθηκε δύο χρόνια μετά, το 1943, οι ναζί την έκαναν μαρμάρινη και ανέφερε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος - Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

A 10 Warthog
NYT: Το Ιράν κατέρριψε και δεύτερο μαχητικό των ΗΠΑ – «Όχι» στην πρόταση για εκεχειρία
Μετά το F-15, οι New York Times αναφέρουν απώλεια και ενός A-10 στα Στενά του Ορμούζ – Σε απόλυτο αδιέξοδο οι διπλωματικές επαφές, «όχι» του Ιράν σε...
NYT: Το Ιράν κατέρριψε και δεύτερο μαχητικό των ΗΠΑ – «Όχι» στην πρόταση για εκεχειρία
Καθηγήτρια με ναρκωτικά
Καταγγελία: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές
Σύλληψη 34χρονης εκπαιδευτικού μετά από έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ – Τι ισχυρίζονται μαθητές
Καταγγελία: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές
Τραμ
Τραμ: Αλλαγές στη Γραμμή 7 για πέντε Σαββατοκύριακα – Πώς θα κινούνται τα δρομολόγια
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στον Πειραιά – Τι ισχύει για επιβάτες και ώρες λειτουργίας
Τραμ: Αλλαγές στη Γραμμή 7 για πέντε Σαββατοκύριακα – Πώς θα κινούνται τα δρομολόγια