Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
kandanos
«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών» - Σαν σήμερα στις 3 Ιουνίου 1941 οι ναζί ξεκληρίζουν και ισοπεδώνουν ένα ολόκληρο χωριό, επειδή αντιστάθηκε

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών». Τη μακάβρια και συνάμα πασίγνωστη επιγραφή άφησαν πίσω τους οι ναζιστικές ορδές της Βέρμαχτ, όταν, μια ημέρα σαν σήμερα, κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος, στην Κρήτη, σφαγιάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους του, επειδή αντιστάθηκαν στην εισβολή.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου, μετά από σφοδρή μάχη στο φαράγγι της Κανδάνου, όπου σκοτώνονται δεκάδες Γερμανοί. Οι κάτοικοι του χωριού πολεμούσαν με όσα μέσα διέθεταν, με τη μάχη να τελειώνει στις 31 Μάιου. 

Οι ναζί όμως επιστρέφουν στο χωριό και τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, μετά από διαταγή του Γκαίρινγκ, ξεκινά η ανείπωτη σφαγή. Αρχικά εκτελούνται 6 ηλικιωμένοι, ενώ την επομένη, 3 Ιουνίου 1941, ξεκληρίζεται το χωριό, το οποίο είχε ήδη βομβαρδιστεί ανελέητα ήδη από τις 20 Μαΐου.

Ολοκαύτωμα! Οι ναζί συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Περίπου 180 κάτοικοι δολοφονούνται, τα σπίτια τους πυρπολούνται, ακόμα και τα ζώα τους σφάζονται. Το μένος των χιτλερικών ορδών είναι τέτοιο που αφήνουν και γραπτές αποδείξεις της θηριωδίας τους.

Στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» έχει γίνει η εξής αναφορά για τη σφαγή στην Κάνδανο: «Η μοναδική περίπτωση εγκλήματος πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων».

Τα «μνημεία» της μακάβριας θηριωδίας

Τρεις ήταν συνολικά οι πινακίδες που έβαλαν οι ναζί για να «διαφημίσουν» το σκοτεινό έγκλημά τους και να τρομοκρατήσουν κάθε επίδοξο αντιστασιακό.

Η πρώτη έγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE».

H δεύτερη έγραφε: «Ως αντίποινον των απω οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».

Την τρίτη, που τοποθετήθηκε δύο χρόνια μετά, το 1943, οι ναζί την έκαναν μαρμάρινη και ανέφερε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος - Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία στη Λακωνία: «Με έβρισε, τσαντίστηκα, την έπιασα από το λαιμό και την έπνιξα»
«Άρχισε να με βρίζει και τσαντίστηκα. Την έπιασα από το λαιμό και την έπνιξα» – Τα πρώτα λόγια του δολοφόνου
Γυναικοκτονία στη Λακωνία: «Με έβρισε, τσαντίστηκα, την έπιασα από το λαιμό και την έπνιξα»
Για το όργιο κυβερνητικής καταστολής στην επέτειο Γρηγορόπουλου
Εκπαιδευτικοί - Θεσσαλονίκη: Μέρα μνήμης και αγώνα - Όλοι σήμερα στο συλλαλητήριο
Συλλαλητήριο σήμερα, στις 6 μμ, στη Θεσσαλονίκη - «13 χρόνια μετά η 6 Δεκέμβρη είναι μέρα μνήμης και αγώνα για να νικήσουν οι αγώνες των εργαζόμενων,...
Εκπαιδευτικοί - Θεσσαλονίκη: Μέρα μνήμης και αγώνα - Όλοι σήμερα στο συλλαλητήριο
Εκπαιδεύοντας ηθικούς μαθητές
Για το θέμα της ηθικής ανάπτυξης των μαθητών μας, τα εντατικά ιδιαίτερα μαθήματα δεν επαρκούν, ούτε τα κηρύγματα ηθικής από την οικογένεια...
Εκπαιδεύοντας ηθικούς μαθητές