Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
stahmos venizelou arxaia
«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα» τονίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - «Όχι» στην απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου και «στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης»

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου, στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης και συνείδηση της βαθύτερης ανθρωπιστικής αποστολής που καλείται να υπηρετεί κάθε αρχαιολόγος, παραμένει αμετακίνητος στη στάση που έχει χαράξει ήδη από το προηγούμενο έτος και έπειτα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του», ενάντια δηλαδή «στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης».

«Η πρόταση μετατροπής τού μοναδικού και ανεπανάληπτου ευρήματος σε ένα σύνολο από αποσπώμενα και επανασυναρμολογούμενα κομμάτια, τυλίγει με ολέθριο κίνδυνο της αρχαιότητες, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, αντί της επιστημονικά, συνταγματικά και ηθικά επιβεβλημένης κατά χώραν διατήρησης, θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο, σε βάρος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚΑ.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Αμετακίνητα:

Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο αρχαιολογικό τους έγκλημα!

(ο ΣΕΚΑ για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου)

Μπροστά στο ενδεχόμενο της εκκίνησης εργασιών τεμαχισμού και απόσπασης αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με αίσθημα ευθύνης και συνείδηση της βαθύτερης ανθρωπιστικής αποστολής που καλείται να υπηρετεί κάθε αρχαιολόγος, παραμένει αμετακίνητος στη στάση που έχει χαράξει ήδη από το προηγούμενο έτος και έπειτα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του:

«Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας. 

Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, και τον ελληνικό λαό, να συμπαραταχθεί στον αγώνα και στο μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί, ενάντια στον τεμαχισμό της ιστορίας μας».

Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της τύχης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου έχει αποκτήσει μάλιστα κοινωνική διάσταση, ξεφεύγοντας από τα πιο στενά όρια της αυστηρής επιστημονικής συζήτησης, θεωρούμε ότι το στρατόπεδο του τεμαχισμού και της απόσπασης, το οποίο έχει στις τάξεις του τα κυβερνητικά fake news και τα μέσα αναπαραγωγής αυτών, την αλυσίδα των εξωθεσμικών παρεμβάσεων της υπουργού, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των μεγαλοεργολάβων, δεν μπόρεσε όλους αυτούς τους μήνες να αναπτύξει το παραμικρό επιχείρημα για να υποστηρίξει, έστω για τα προσχήματα, την άποψή του. Αντιθέτως, η πρόταση μετατροπής τού μοναδικού και ανεπανάληπτου ευρήματος σε ένα σύνολο από αποσπώμενα και επανασυναρμολογούμενα κομμάτια, τυλίγει με ολέθριο κίνδυνο της αρχαιότητες, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, αντί της επιστημονικά, συνταγματικά και ηθικά επιβεβλημένης κατά χώραν διατήρησης, θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο, σε βάρος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. 

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, θα επικυρώσουμε τη στάση μας και στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση στις αρχές Ιουνίου, και μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες θα επαναλάβουμε τη συμπαράταξή μας στο μέτωπο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διεκδικώντας παράλληλα την προάσπιση της επιστημονικής και ηθικής ακεραιότητάς μας. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα της απόφασής μας, με επιπλέον ανεργία πάνω στην ανεργία μας, αλλά και εξτρά συκοφάντηση με δηλώσεις τύπου Καράογλου. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μας που είναι τοποθετημένοι στα διάφορα μέτωπα του έργου ήδη δήλωσαν στους προϊσταμένους τους ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την εργασία τους για την υλοποίηση της απόσπασης. Κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν εν γένει να δουλέψουν στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Χαιρετίζοντας την υπερήφανη στάση τους, η οποία τόσο λείπει -και άλλο τόσο είναι αναγκαία- στον χώρο του πραγματικού Πολιτισμού, στον χώρο της ουσιαστικής Επιστήμης, στον χώρο της αληθινής Εργασίας, καλούμε όλα τα μέλη μας να παραμείνουν αμετακίνητοι στις πιέσεις, ακλόνητοι στις αποφάσεις τις οποίες συλλογικά έχουμε λάβει. Συνάδελφοι που τυχόν θα αποφασίσουν να εργαστούν για την απόσπαση, θα έχουν θέσει οι ίδιοι εαυτούς εκτός Συλλόγου, υπηρετώντας πολιτικές και σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΕΚΑ.

Δεν ξεριζώνουμε την Ιστορία μας, υπηρετούμε τον Πολιτισμό, λογοδοτούμε στην Κοινωνία!

Συνεχίζουμε ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ: Καλούμε όλα τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μη γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα τεμαχισμού και απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Τα 2 μεγάλα λάθη που κάνουν όσοι έχουν συμπτώματα της Όμικρον και μένουν σπίτι

ΕΟΦ: Οι αναμνηστικές δόσεις εξασθενούν το ανοσοποιητικό

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Μόνιμοι Διορισμοί σε Δήμους: Το  πιο εύκολο Lower - Proficiency για μόρια μέσα σε 3 ημέρες με ΤΗΛΕΞΈΤΑΣΗ - Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Συνταξιοδοτικό: Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για παραίτηση φέτος
Ως γνωστόν φέτος οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου...
Συνταξιοδοτικό: Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για παραίτηση φέτος