ΚΕΘΕΑ: 46 προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η προσφορά του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία αναμφισβήτητη και αναντικατάστατη. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2019 έδειξε τις προθέσεις της αντικαθιστώντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο διοικητικό του συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο

Η κοινωνική αναλγησία της ακραία νεοφιλελεύθερης και απόλυτα ταξικής κυβέρνησης της ΝΔ βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, το ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ από το 1983 με θεραπευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης.

Η προσφορά του στην κοινωνία αναμφισβήτητη και αναντικατάστατη. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2019 έδειξε τις προθέσεις της αντικαθιστώντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο διοικητικό του συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο.

Όμως η χαριστική βολή απ’ ό,τι φαίνεται δίνεται σήμερα με ένα σχέδιο νόμου που μετατρέπει ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, βάζοντας σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα την ουσία της ύπαρξής του. Μεθοδεύει το τέλος του ΚΕΘΕΑ υποβιβάζοντας τον θεραπευτικό και επιστημονικό του ρόλο.

Επιλέγουν ως στόχο όχι την πλήρη απεξάρτηση αλλά τη «μείωση της βλάβης» και αυτό σημαίνει πιο φτηνές μορφές απεξάρτησης και αποδυνάμωση του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου και δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας.

Επιλέγεται, επίσης, η μείωση του αριθμού των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 μέσω συγχωνεύσεων, με μόνο κριτήριο το κόστος και τι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, αγνοώντας εντελώς τις θεραπευτικές ανάγκες των χρηστών. Ενώ όμως προτάσσουν τη λογική του κέρδους, οι διοικητικές υπηρεσίες διογκώνονται και στην έμμισθη πλέον διορισμένη διοίκηση αποδίδονται υπερεξουσίες.

Το θλιβερό που επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάποιους ανθρώπους τους θέλει αόρατους και χωρίς δικαιώματα. Δεν ενδιαφέρονται για την πλήρη απεξάρτηση αυτών των ανθρώπων και την ένταξή τους στην κοινωνική ζωή γιατί απλώς τους θέλουν αποκλεισμένους και άφωνους. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν δείξει στους Ρομά, τους πρόσφυγες-μετανάστες, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Αυτές οι επιλογές είναι απολύτως σχεδιασμένες και μεθοδευμένες και δυστυχώς δείχνουν την εμμονή και την απαξίωσή τους προς όλα τα άτομα που παλεύουν για τα αυτονόητα και δίκαια σε μια βαθιά ταξική και γεμάτη ανισότητες κοινωνία.

Επιπλέον, η επιχειρούμενη δημιουργία ξενώνων διαμονής και σωματικής απεξάρτησης αποδεικνύει ολοκάθαρα ότι νοιάζονται μόνο για τη σωματική απεξάρτηση και καθόλου για την ψυχοκοινωνική στήριξη ή την ένταξη των χρηστών αλλά και τη στήριξη της οικογένειας και του εντοπισμού των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης κατά την οποία οι αλλαγές στην καθημερινότητα δημιουργούν σειρά προβλημάτων και εμφανίζουν εξαρτήσεις σε μεγάλο κομμάτι της κοινότητας, η κυβέρνηση επιλέγει να στραγγαλίσει το ΚΕΘΕΑ και να επιτεθεί στους εργαζόμενους.

Ως κοινωνία και ως πολίτες οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την αποδυνάμωση και ίσως την είσοδο ιδιωτών και σε αυτό το πολύ ευαίσθητο κομμάτι της δημόσιας παροχής υπηρεσιών. Άλλωστε στην αντίληψη της ΝΔ αυτό είναι φυσιολογικό και παρατηρείται στην πλειονότητα των δημόσιων δομών.

Ως άνθρωποι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους διπλανούς μας που παλεύουν να σηκωθούν όρθιοι και να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην επιτρέψουμε στη λογική του κέρδους και της απανθρωπιάς πολλών, που πολύ εύκολα λένε διάφορα, όπως «αυτός είναι τελειωμένος» ή ότι «αυτός/ή δεν αλλάζει», να αλλοιώσουν και να αλώσουν το ΚΕΘΕΑ.

Να μην επιτρέψουμε να τους στερήσουν την ελπίδα.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;