Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού: Επιβεβλημένο το άνοιγμα των γυμναστηρίων
O Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης ζητά το άνοιγμα των επιχειρήσεων των γυμναστηρίων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης, ζητά με ανοικτή επιστολή του, την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων τουλάχιστον στις περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται «κόκκινες», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το άνοιγμα των εν λόγω επιχειρήσεων «επιβεβλημένο» και τεκμηριώνοντας επιστημονικά την παραπάνω άποψη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Είναι κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι η σωματική άσκηση αποτελεί το πλέον χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας του ανθρώπου. Με τη σωματική άσκηση ενισχύεται η λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού μεταξύ των οποίων και το ανοσοποιητικό, που αποτελεί τη γραμμή άμυνας του σώματός μας στις ιώσεις. Τα παραπάνω έχει αναγνωρίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει εκδώσει συστάσεις και κατευθύνσεις για σωματική άσκηση τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως επίσης και η Ελληνική πολιτεία, η οποία κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, ορθά προέβλεψε ειδικό κωδικό εξόδου για την εκτέλεση σωματικής άσκησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μας, κατά τόπους, έχει εισέλθει στη φάση της σταδιακής έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στη χώρα μας τα γυμναστήρια είναι οι κύριοι χώροι συστηματικής άσκησης για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, ενώ δημοσιεύονται πρωτόκολλα και διαδικασίες επανένταξης και λειτουργίας άλλων επιχειρήσεων δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων. Η απόφαση αυτή στερεί από το κοινό τη δυνατότητα για άσκηση και βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας τους και οδηγεί τους επαγγελματίες της άσκησης σε απόγνωση καθώς τον τελευταίο χρόνο οι επαγγελματικοί τους χώροι έχουν λειτουργήσει ελάχιστα, αναλογιζόμενοι ότι την περίοδο του καλοκαιριού λίγοι  συμπολίτες μας επισκέπτονται του χώρους των γυμναστηρίων. Κατά συνέπεια οι επαγγελματίες της άσκησης πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.

Είναι κατανοητό ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών είναι το υπέρτατο αγαθό και ο στόχος των μέτρων. Ωστόσο τα γυμναστήρια μπορούν να προσφέρουν προγράμματα εξατομικευμένης άσκησης (π.χ. personal training) κατόπιν ραντεβού χωρίς το συγχρωτισμό ατόμων. Χρησιμοποιούνται όργανα που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα (π.χ. αλτήρες) αλλά και άλλα που δεν έρχονται σε επαφή (π.χ. διάδρομοι). Ωστόσο, τα γυμναστήρια έχουν επάρκεια προσωπικού που μπορεί να φροντίζει για την τήρηση των μέτρων που απαιτούνται π.χ καθαριότητα οργάνων και χώρων και αποφυγή συγχρωτισμού. Τέλος, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με τις προδιαγραφές των επιχειρήσεων κλειστού χώρου (εισαγωγή νωπού αέρα, επάρκεια τετραγωνικών, απολύμανση χώρων κτλ.). Τα παραπάνω συνιστούν προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν επαγγελματικοί χώροι σωματικής άσκησης.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε την επίσπευση των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών επανέναρξης της λειτουργίας των γυμναστηρίων με την εφαρμογή ατομικών προγραμμάτων σωματικής άσκησης τουλάχιστον στις περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης είναι ένωση επιστημόνων-επαγγελματιών του αθλητισμού και της άσκησης με επιστήμονες όλων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας. Στη δύσκολη δοκιμασία πανδημίας που περνάει η χώρα μας θέτουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στη διάθεσή σας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Οι δύο ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης

Κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΜΑΘΗΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Η νέα 7μηνη ή 9μηνη Μοριοδοτούμενη ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ εκπαιδευτικών ΜΟΝΟ 240 ή 220 ΕΥΡΩ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Πολυτεχνικές Σχολές
Σύγκλητος ΕΜΠ: Λήψη μέτρων για την ασφαλή επανέναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας
Συνεδρίαση για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εαρινό εξάμηνο, πραγματοποίησε την Τετάρτη η  Σύγκλητος του ΕΜΠ
Σύγκλητος ΕΜΠ: Λήψη μέτρων για την ασφαλή επανέναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας
Κορονοϊός: Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης
Η συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης παραγόντων κινδύνου ή προϋπάρχουσας καρδιαγγεακής νόσου με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας σε ασθενείς με...
Κορονοϊός: Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης