Υψηλάντης
«Δεν ξέρω τι σχεδίαζε η Επιτροπή  "Ελλάδα 2021" γι' αυτές τις μέρες του Φλεβάρη, αλλά μου έκανε αλγεινή εντύπωση που δεν είδα ούτε ένα αφιέρωμα στα Ελληνικά ΜΜΕ για τις μέρες του Φλεβάρη στη Μολδοβλαχία»

Εδώ και σχεδόν δυο αιώνες γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ως την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821, ανατέθηκε σε μια Επιτροπή με την ονομασία «Ελλάδα 2021» να συντονίσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα , αλλά και στο εξωτερικό, με κορύφωση των δράσεων την 25η Μαρτίου.

Εδώ και δεκαετίες διαπληκτίζονται κάτοικοι της Μεσσηνίας, της Αχαΐας και της Λακωνίας για το πότε και από ποιους ξεκίνησε η Επανάσταση του ’21. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης με 500 νέους, στην πλειονότητά τους Ελληνες σπουδαστές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και δυο μέρες αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα την επαναστατική προκήρυξη. Ηταν τέτοια η απήχηση σε όλο τον κόσμο, που γράφτηκαν άρθρα, κυκλοφόρησαν πίνακες ξένων ζωγράφων με θέμα την Επανάσταση και τους ήρωές της μέχρι και μια μικρή πόλη της πολιτείας Μίτσιγκαν των ΗΠΑ μετονομάστηκε σε “City of Ypsilanti”.

Δεν θα αναφερθώ στο πως και γιατί ορίστηκε η 25η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της Επανάστασης και όχι η 22η ή 24η ημέρα του Φλεβάρη, γιατί θεωρώ τη διαμάχη για την πρωτιά ανούσια. Εχω όμως μια απορία!. Οι περισσότεροι από τους νεαρούς Ιερολοχίτες έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση του γένους, δίχως δισταγμούς και υστεροβουλίες για κάποιο όφελος. Το μόνο που θα ήθελαν, ήταν σίγουρα το να τους θυμόμαστε αυτές τις ημέρες. Δεν ξέρω τι σχεδίαζε η Επιτροπή  «Ελλάδα 2021» γι αυτές τις μέρες του Φλεβάρη, αλλά μου έκανε αλγεινή εντύπωση που δεν είδα ούτε ένα αφιέρωμα στα Ελληνικά ΜΜΕ για τις μέρες του Φλεβάρη στη Μολδοβλαχία. Είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ ο Υψηλάντης και οι Ιερολοχίτες, σαν να έδωσαν τη ζωή τους για το τίποτα και μένω με την απορία του «γιατί»; Τελικώς, πως και από ποιους γράφεται η ιστορία.

Αλέξανδρος Υψηλάντης

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης(1792-1828), διέρχεται τον ποταμό Προύθο υψώνοντας τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εκδίδει την επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο: Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πρέβεζα: Ισραηλινή τουρίστρια έκανε άσεμνη χειρονομία σε κοπέλα που τραγουδά για την Παλαιστίνη (Βίντεο)

Νέο μάθημα στο Λύκειο από το νέο έτος - Ποιο είναι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes-2019-mixanografiko.jpg
Μηχανογραφικό - οβιδιακές μεταμορφώσεις: Οι σχολές που απογειώνονται και εκείνες... που προσγειώνονται!
Μηχανογραφικό: Τα Παιδαγωγικά Τμήματα συναγωνίζονται τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία
Μηχανογραφικό - οβιδιακές μεταμορφώσεις: Οι σχολές που απογειώνονται και εκείνες... που προσγειώνονται!
taxi
Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική
Επανέρχεται δυναμικά και σε ενισχυμένη μορφή στο ωρολόγιο πρόγραμμα καθώς το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην καθιέρωση και τον εμπλουτισμό του...
Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική
anoia-egkefalos.jpg
8 απλές συνήθειες για δυνατό μυαλό και πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ
8 απλές και επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για την πρόληψη της άνοιας από καθηγητή του Χάρβαρντ
8 απλές συνήθειες για δυνατό μυαλό και πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ
aksiologisi
Πρωτοφανές: Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει κύρωση έως 30.000 ευρώ για παραπτώματα
Τι προβλέπει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για ποινές στους Δημοσίους Υπαλλήλους - Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιβολής οριστικής παύσης
Πρωτοφανές: Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει κύρωση έως 30.000 ευρώ για παραπτώματα